[FOTO-AUDIO] La mulţi ani, Gheorghe Jurma! O viaţă în slujba culturii şi a literaturii Banatului
[UPDATE] Proiectul cultural “Contemporani cu personalităţile noastre” în desfăşurare la Biblioteca germană “Alexander Tietz” din Reşiţa, a rezervat îm după-amiaza zilei de miercuri, 5 februarie un loc de cinste istoricului, criticului literar, prozatorului, poetului, publicistului, editorului şi animatorului vieţii literare cărăşene, Gheorghe Jurma, autorul dicţionarului personalităţilor culturale din Caraş-Severin, el însăși o personalitate de seamă a Banatului de Munte și a României.
Articol editat de Radio Resita, 5 februarie 2020, 18:00 / actualizat: 6 februarie 2020, 8:52
Se spune că ceea ce contează este ce înveţi după ce ai cunoscut totul, iar astăzi aniversăm o personalitate a culturii române, Gheorghe Jurma, care împlineşte 7 decenii şi jumătate de viaţă. După o pledoarie de început, a organizatorului principal al evenimentului, Erwin Josef Ţigla, inspirat de articolul Ancăi Bica Bălălău dedicat aniversatului, directorul bibliotecii judeţene „Paul Iorgovici”, prof. Clara Maria Constantin, şeful Direcţiei pentru cultură Caraş-Severin, dr. Liubiţa Raichici şi prof. univ. dr. Gheorghe Popovici din partea UEMR au înmânat sărbătoritului diplome de apreciere şi cinstire pentru îndelungata sa activitate literară, iar foştii protopopi ai municipiului de pe Bârzava, dr. Vasile Petrica şi Petru Berbentia, alături de mireni de toate confesiunile, au rostit împreună rugăciunea pe care ne-a învăţat-o Mântuitorul Iisus Cristos, „Tatăl nostru” şi au menţionat pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe care a fost condamnat la moarte pentru că nu a renunțat la credința creștină, precum nici aniversatul Gheorghe Jurma nu renunţă la scrierile şi cărţile sale. Chiar astăzi, a lansat un nou volum, după un proiect mai vechi, o carte pe sufletul său dedicată dumneavoastră, celor mai fideli cititori şi celor mai aprigi critici ai slovelor sale:
Omul de presă, Ion Ştiubea, prezent la eveniment alături de zeci de scriitori, publicişti, gazetari şi profesori, a mărturisit pentru Radio Reşiţa că dacă nu exista, Gheorghe Jurma trebuia inventat:
Din postura de critic literar, scriitor, eminescolog, editor Gheorghe Jurma ne învaţă şi ne ajută să cunoaştem ceea ce ne dă statutul de oameni care-şi cunosc trecutul apreciind valoarea pentru a continua să spunem povestea mai departe, a subliniat şi Erwin Josef Ţigla, cum spuneam, organizatorul principal al evenimentului aniversar:
La mulţi şi sănătoşi ani Gheorghe Jurma!
***
Se spune că ceea ce contează este ce înveţi după ce ai cunoscut totul, iar astăzi aniversăm o personalitate a culturii române, Gheorghe Jurma, care împlineşte frumoasa vârstă de 75 de ani.
Din postura de critic literar, scriitor, eminescolog, editor,Gheorghe Jurma ne învaţă şi ne ajută să cunoaştem ceea ce ne dă statutul de oameni care-şi cunosc trecutul apreciind Valoarea pentru a continua să spunem povestea mai departe!
Povestea lui Gheorghe Jurma a început la 5 februarie 1945, în satul Bobda, judeţul Timiş. A urmat clasele primare şi gimnaziale la Bobda, iar apoi Liceul de Muzică şi Arte Plastice la Timişoara. Și-a definitivat studiile la Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara, în anul 1969 şi încă din studenţie s-a dedicat cuvântului scris, când a devenit redactor-şef adjunct la revista „Forum Studenţesc”. În anul 1968 a debutat în proză. Începând cu anul 1970 se stabileşte în oraşul de pe Bârzava şi devine redactor al ziarului „Flamura“ din Reşiţa (1970-1989). Din 1971 conduce cenaclul literar „Semenicul” (înfiinţat în 1949) şi coordonează editarea revistei „Semenicul”. Creează Editura Semenicul în anul 1990.
Lucrează ca redactor-şef al ziarului „Timpul” între 1990 şi 1993, apoi ocupă funcţia de director al Editurii „Timpul” (din 2004 redenumită Tim) şi redactor-şef al revistei „Semenicul”. Colaborează la diverse reviste de prestigiu din judeţ şi din ţară, scrie şi editează cărţi şi reviste – peste 500 de titluri editate până în prezent. După propriile mărturisiri, Gheorghe Jurma a manifestat prin scrierile sale două preocupări esenţiale: pe de o parte literatura şi cultura Banatului, iar pe de altă parte, marile valori ale culturii române.
Istoric, critic literar, prozator, poet, publicist, editor şi animator permanent al vieţii literare cărăşene, Gheorghe Jurma , autorul dicţionarului personalităţilor culturale din Caraş-Severin, este el însăși o Personalitate a Banatului de Munte și a României.
Gheorghe Jurma a fondat sau a coordonat diverse publicaţii, printre care „Flamura“, „Timpul“, „Semenicul“, „Caraş-Severinul“, „Almanahul presei şi tiparului“, „Albatros“, „Almăjana“, „Bocşa culturală“ sau „Nedeia“.
Din anul 1993 este directorul Editurii Tim și în cadrul editurii sale sau în alte edituri, a publicat peste 500 de volume de poezie, proză, critică şi istorie literară.
În anul 2000, Gheorghe Jurma a fost distins cu Medalia comemorativă „Mihai Eminescu“ pentru cărţile dedicate Luceafărului poeziei românești şi pentru colecţia inaugurată la Reşiţa. A lansat multe colecţii editoriale care să popularizeze locurile şi valorile acestei zone în ţară şi peste hotare: „Descoperirea Banatului“, „Itinerare turistice în Munţii Banatului“, „Drumul apelor“, studii, monografii, eseuri despre scriitorii de azi. Din 2009 este cetăţean de onoare al municipiului Reşiţa, iar de-a lungul vremii i s-au mai acordat diferite distincţii locale, printre care „Marele Premiu al Bibliotecii Judeţene Paul Iorgovici“, titlul de senior al culturii cărăşene, precum şi premii speciale ale Uniunii Scriitorilor, Filiala Timişoara.
Dintre volumele publicate de Gheorghe Jurma amintim: Mic dicţionar al personalităţilor culturale din Caraş-Severin (1976), Presa şi viaţa literară în Caraş-Severin (1978), Banatul şi Eminescu (1989), Descoperirea Banatului (1994), Eminescu, gând şi cânt (1998) ş.a. De asemenea, a colaborat la scrierea volumelor Caraş-Severin – monografie (1981) şi Reşiţa de altădată (1996), cu reviste precum „Flamura”, „Generaţii”, „Drapelul Roşu”, „Orizont”, „Luceafărul”, a avut prezenţe în volume colective.
Împreună cu Erwin Josef Ţigla, Gheorghe Jurma a fost selectat la categoria Carte de publicistică,de către Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, celor doi oameni de cultură fiindu-le acordat Trofeul UZPR la această secţiune pentru cartea-album „Monumentele Mihai Eminescu”, apărută sub egida Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița și a Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și dedicată Centenarului României Mari (1918 – 2018). Cea care a ținut Laudatio asupra celor doi a fost cunoscuta poetă și traducătoare Nora Iuga, o prietenă sinceră a celor doi premiați.
Gheorghe Jurma este cetăţean de onoare al Reşiţei şi al Caraş-Severinului, dar mai ales Cetățean de Onoare al unui teritoriu universal, Cultura.
Nu poţi trăi o zi perfectă fără să faci ceva pentru cineva care nu te va putea răsplăti niciodată, iar aniversatul zilei, Gheorghe Jurma este un Meşter care se dăruieşte Cetăţii prin slova ce întăreşte spiritul şi aşează Frumosul ca pe un Far la anvergura solidarităţii prin Cultură!
Miercuri, 5 februarie de la ora 16:00, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz”, în cadrul proiectului „Contemporani cu personalităţile noastre”, editorul Gheorghe Jurma va fi aniversat la 75 de ani de viaţă.
Toată preţuirea celor cărora le-a devenit Model şi Mentor inobilează astăzi buchetul celor 75 de ani ce încununează destinul său într-o personalitate marcantă a Banatului de Munte şi a României!
La mulţi ani, Gheorghe Jurma!
Anca Bica Bălălău; Hardy Cvoica