Pompierii mehedinţeni la ceasul bilanţului
Astăzi, 28 ianuarie, la Palatul Cultural „Teodor Costescu” din municipiul Drobeta Turnu Severin a avut loc prezentarea activității desfășurate de către ISU Mehedinţi în anul 2019.
Articol editat de Alin Datcu, 28 ianuarie 2020, 21:51
Alături de pompierii mehedinţeni, la eveniment au participat prefectul judeţului Mehedinţi, domnul Cristinel Pavel, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, domnul Marius Screciu, dar şi reprezentanţii structurilor MAI şi ai instituţiilor publice cu funcții de sprijin în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.
În acest context, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al judeţului Mehedinţi, colonel Florentin Dragomir, a prezentat invitaţilor şi cadrelor unităţii, misiunile și activităţile desfășurate de inspectorat în cursul anului precedent, analizând punctual gradul de îndeplinire a obiectivelor propuse pentru anul 2019, prin reflectarea sintetizată a rezultatelor compartimentelor şi structurilor instituţiei, concluzia generală desprinsă fiind aceea că serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă ale judeţului Mehedinţi şi-au asumat cu responsabilitate şi profesionalism rolul important pe care îl au în protejarea vieţii şi bunurilor populaţiei.
Pentru salvatorii mehedinţeni, 2019 a fost un an marcat de o activitate intensă cu mii de ore petrecute la intervenții pentru acordarea sprijinului populației din județ.
ISU Mehedinţi a asigurat gestionarea a 6951 de misiuni şi acţiuni, dintre acestea 6389 au reprezentat intervenţii în situaţii de urgenţă, 517 recunoaşteri în teren şi 45 de exerciţii cu forţe şi mijloace în teren, reprezentând o medie de 19 intervenții pe zi, concretizate în misiuni de salvare a vieții și bunurilor cetățenilor.
Împărţite pe categorii, ele se referă la 4637intervenţii SMURD, 321 incendii, 726 arderi necontrolate ale vegetaţiei uscate, 111 intervenţii pentru asistenţa şi salvarea persoanelor, 892 de acţiuni pentru protecţia comunităţii, 140 de misiuni în alte situaţii de urgenţă, la 124 de solicitări forţele s-au deplasat în teren, fără a interveni.
Comparativ cu anul precedent se observă o creştere a numărului de intervenţii în situaţii de urgenţă, procentul fiind de 40%.
Pe timpul desfăşurării intervenţiilor în situaţii de urgenţă au fost salvate 83 de persoane, 70 de animale şi 95 de păsări, precum şi importante bunuri materiale.
Pompierii din cadrul subunităţilor de intervenţie ale ISU Mehedinţi au acţionat pentru stingerea a 321 de incendii, faţă de 268 în aceeași perioadă a anului precedent. Cea mai mare pondere a incendiilor, circa 80% o reprezintă cele izbucnite la proprietăţile particulare ale cetăţenilor (locuinţe, anexe şi proprietăți private). Cu toate eforturile depuse, au fost înregistrate şi 5 victime, dintre care două decedate. Cele mai multe incendii au fost determinate de folosirea focului deschis (88), instalaţiile electrice defecte (51), dar şi de folosirea necorespunzătoare a coşurilor de fum (33).
Paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Mehedinţi au intervenit pentru salvarea şi acordarea asistenţei medicale unui număr de 4611 de persoane, dintre care 374 copii.
Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, numărul intervenţiilor SMURD a crescut cu aproximativ 45%. Creşterea se datorează faptului că, pe parcursul anului 2019, instituţia noastră a fost dotată cu 5 ambulanţe SMURD noi.
Potrivit statisticilor ISU Mehedinţi, paramedicii SMURD au intervenit la 1165 urgenţe cu traumatisme, 266 urgenţe cu afecţiuni cardiace, 220 deurgenţe la intoxicaţii, 29 la bolnavi aflaţi în stop cardio-respirator resuscitat/neresuscitat, 327 de urgenţe la accidente rutiere, 2447 de urgenţe pentru alte afecţiuni medicale (ale aparatului digestiv, renal, respirator, afecţiuni psihice etc) ş.a.
Îndeplinirea obiectivelor din anul 2019 se datorează disponibilităţii și operativității forţelor și mijloacelor specializate ale pompierilor militari, diversității și complexității intervențiilor specifice, dezideratului apărării vieţii, bunurilor materiale şi mediului, precum şi încrederii mari a populaţiei în solicitarea unității noastre şi în alte situaţii, altele decât urgenţele generate de incendii.
Cu această ocazie, mulţumim colegilor care au susţinut misiunile desfăşurate, reprezentanților mass-media și tuturor instituţiilor care au sprijinit inspectoratul pentru îndeplinirea obiectivelor propuse.