Proiectul de lege privind privind eliminarea pensiilor speciale va fi dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor
Proiectul de lege privind privind eliminarea pensiilor speciale va fi dezbătut astăzi în plenul Camerei Deputaţilor, reunit în sesiune extraordinară. Documentul – iniţiat de PNL – ajunge pe ordinea de zi a şedinţei în forma adoptată anul trecut de parlamentarii din Comisia de muncă.
Articol editat de Valentina Adam, 28 ianuarie 2020, 07:58 / actualizat: 28 ianuarie 2020, 17:14
Actul normativ ar trebui să elimine toate pensiile speciale, cu excepţia celor ale militarilor. De cealaltă parte, social-democraţii spun că vor vota documentul, dar că vor cere excluderea din text a unor amendamente.
Potrivit documentului, cu excepţia militarilor şi a poliţiştilor, vor rămâne fără pensia de serviciu deputaţii şi senatorii, judecătorii, procurorii, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari, membrii Corpului Diplomatic şi Consular şi ai Curţii Constituţionale, personalul aeronautic civil şi profesionist. La dezbaterile din Comisia de muncă a fost introdus şi aprobat şi un amendament al social-democratului Adrian Solomon, care prevede eliminarea rentei viagere pentru sportivi şi a indemnizaţiilor de merit pentru artişti şi oameni de ştiinţă.
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simoniş a declarat că parlamentarii partidului vor cere astăzi excluderea acestei propuneri din proiectul de lege, vor vota pentru eliminarea pensiilor speciale şi vor solicita PNL să-şi respecte promisiunea şi să aprobe documentul.
Alfred Simonis: Orice tertip de amânare acestui vot nu face decât să demonstreze încă o dată că au fost mincinoşi în campania electorală, că au vehiculat un subiect cu o anumită susţinere în societate, că au fost ipocriţi şi că de fapt în realitate nu doresc eliminarea acestor pensii speciale.
Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a spus că liberalii vor susţine la votul final proiectul de lege privind pensiile speciale, nu însă şi amendamentele PSD.
Florin Roman: Din punctul nostru de vedere, nu e necesară retrimiterea la Comisie. Pur şi simplu PSD trebuie să vină să îşi asume introducerea acelor amendamente care la momentul respectiv au scandalizat inclusiv conducerea PSD, să le respingem la vot şi să votăm proiectul aşa cum este.
Camera Deputaţilor este for decizional asupra proiectului de lege privind eliminarea pensiilor speciale.