Istoria Jocurilor Olimpice de iarnă – Ediţia a XII-a Innsbruck 1976
Articol editat de Daniel Babun, 3 februarie 2014, 10:56 / actualizat: 3 februarie 2014, 18:31
Competiţia trebuia să aibă loc la Denver (SUA), dar americanii au declinat organizarea din cauza protestelor susţinute de mişcarea ecologistă care se opunea distrugerii pădurilor.
Deschiderea oficială a celei de-a XII-a ediţii a Jocurilor Olimpice de iarnă a fost făcută de Rudolf Kirchschläger, preşedintele Austriei.
La ediţia din 1976 au fost depăşite toate recordurile: 1.261 de sportivi din 37 de ţări, peste 1,5 milioane de spectatori şi 600 de milioane de telespectatori, inclusiv din Oman sau Iran, după ce la ediţia inaugurală a JO de iarnă fuseseră 10.000 de plătitori.
Pentru prima dată în programul olimpic, la patinaj artistic a fost inclusă şi proba de dans. Cea mai frumoasă imagine a competiţiei a fost cea a schiorului austriac Franz Klammer, care a zburat literalmente spre aurul olimpic. Patinajul artistic a fost dominat de sovietici, care au câştigat şase titluri şi 13 medalii. S-a mai remarcat cu 3 medalii de aur şi una de argint schioarea germană Rosi Mittermaier.
Primele locuri în clasamentul general pe medalii: URSS (27 de medalii, din care 13 de aur); R. D. Germană (19 medalii, din care 7 de aur); SUA (7 medalii, din care 3 de aur); Norvegia (7 medalii, din care 3 de aur).
România a avut cea mai numeroasă prezenţă la o olimpiadă de iarnă: 33 de sportivi, toţi bărbaţi, fără însă ca acest lucru să-i aducă vreun punct. Cel mai bun rezultat l-a obţinut reprezentativa de hochei, care s-a clasat pe locul 7. În proba de bob-4 persoane, echipajul format din Dragoş Panaitescu, Costel Ionescu, Paul Neagoe, Gheorghe Lixandru s-a situat pe poziţia a opta.
– locul 7 – echipa de hochei pe gheaţă (Elod Antal, Dumitru Axinte, Marian Costea, Şandor Gall, Ion Gheorghiu, Alexandru Hălăucă, Vasile Huţanu, Ion Ioniţă, George Justinian, Tiberiu Miklos, Vasile Morar, Doru Moroşan, Valerian Netedu, Gabriel Nuţescu, Eduard Pană, Marian Pisaru, Doru Tureanu, Dezideriu Varga, Nicolae Vişan)
– locul 8 – bob-4: Dragoş Panaitescu, Costel Ionescu, Paul Neagoe, Gheorghe Lixandru
– locul 10 – biatlon, ştafeta 4×7,5 km: Gheorghe Voicu, Victor Fontana, Gheorghe Gîrniţă, Nicolae Cristoloveanu
– locul 11 – bob-2: Ion Panţuru, Gheorghe Lixandru
– locul 12 – bob-2: Dragoş Panaitescu, Costel Ionescu
– locul 14 – bob-4: Ion Panţuru, Constantin Romaniuc, Gh. Tănăsescu, Mihai Nicolau
– locul 16 – biatlon, 20 km: Gheorghe Voicu
– locul 30 – schi alpin, slalom special: Ion Cavaşi
– locul 32 – biatlon, 20 km: Gheorghe Gîrniţă
– locul 34 – schi alpin, slalom special: Dan Cristea
– locul 45 – schi fond, 20 km: Nicolae Cristoloveanu
– locul 45 – schi alpin, slalom uriaş: Dan Cristea
– locul 49 – schi alpin, coborâre: Dan Cristea
– locul 57 – schi alpin, coborâre: Ion Cavaşi.