Ziua de 24 ianuarie marcată de elevii de la Şcoala Gimnazială Nr. 7 din Reşiţa
Înfăptuită la 24 ianuarie 1859, cunoscută şi sub numele de „Mica Unire”, Unirea Principatelor Române este considerată primul pas important pentru Marea Unire de la 1918.
Articol editat de Casandra Silitra, 24 ianuarie 2020, 08:33 / actualizat: 24 ianuarie 2020, 10:09
Ziua de 24 ianuarie a fost declarată zi de sărbătoare legală în urma unei propuneri legislative din 2014.
Pentru elevii Şcolii Gimnaziale Nr.7 din Reşiţa a devenit o tradiţie să marcheze această zi într-un mod special.
Îmbrăcaţi în straie populare, cei mici au participat la o lecţie de istorie spusă sub formă de poveste de către profesotul Ionuţ Gârtoi, iar la finalu lecţiei, cei mici au inţeles, au învăţat şi eu realizat importanţa zilei de 24 ianuarie în istoria ţării noastre.
Pentru a înţelege mai bine evenimentele ce au dus la înfăptuirea Micii Uniri, elevii au pus în scenă adunările ad-hoc ce au avut loc în Moldova şi Ţara Românească.
„Activitatea s-a intitulat „Lecţie despre Mica Unire” şi face parte din proiectul naţional „România ţara mea” proiect care este inclus în calendarul activităţilor educative naţionale, avizat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Desfăşurăam această activitate în parteneriat cu Muzeul Banatului Montan. Au participat elevi şi din cilul primar şi din ciclul gimnazialşi am dorit prin această activitate să marcăm ziua de 24 ianuarie, să-i facem pe copii maândri de originea lor şi să înţeleagă cât de important este să se implice şi să fie mici românaşi de nădejde pentru ţara lor, ” a declarat profesorul coordonator al proiectului, Cristina Ardelean.
Cei mici au declarat că a fost o acţiune frumoasa, din care au avut de învăţat foarte multe lucruri interesante şi au învăţat cum s-a făcut Mica Unire si de către cine.
La final, elevii imbrăcaţi în port popular au cantat şi s-au prins in hora unirii.