Din ianuarie se fac mamografii şi la Spitalul Municipal din Caransebeş!
Anul 2020 aduce veşti bune pentru sistemul medical din Caraş-Severin! Din această lună, femeile trecute de 40 de ani îşi pot face mamografii şi la Spitalul Municipal din Caransebeş. Programările se pot face de Luni pâna Vineri, între orele 9.00- 16.00. Detalii ne oferă managerul Adrian Cican:
Articol editat de Daiana Rosca, 12 ianuarie 2020, 09:50
„Trebuie să anunţ oficial că din ianuarie facem mamografii la Spitalul Municipal din Caransebeş. O să luăm legătura şi cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, să contractăm acest serviciu medical pentru ca doamnele să poată beneficia de acest tip de investigaţie gratuit, nu doar contra cost”, a precizat managerul Adrian Cican.
Acest mamograf ultraperformant de la Spitalul Municipal din Caransebeş oferă posibilitatea realizarii unei hărţi a sânului, crescând astfel şansele de depistare a unei tumori ascunse.
Mamografia este un test imagistic care ajută la detectarea cancerului de sân. Aceasta utilizează raze X pentru a evidenţia creşteri anormale sau modificări la nivelul ţesuturilor sânilor. Ca imagine, ţesutul sânilor apare alb şi opac, iar ţesutul gras apare mai închis la culoare.
În plus, mamografia poate ajuta medicul să determine următorul pas în cazul în care este evidenţiat un nodul sau alte modificări la nivelul sânilor. Riscul de cancer de sân creşte odată cu vârsta. Din acest motiv, este important ca toate femeile aflate la menopauză să efectueze o mamografie în mod constant. Aceasta investigaţie este de mare folos, deoarece detectează boala în stadii incipiente, înainte de a fi palpabilă la un examen fizic. Prin urmare, mamografia creşte şansele de supravieţuire în cazul unui cancer de sân.
Conform Societăţii Americane de Cancer, femeile între 40 şi 44 de ani ar trebui să facă o mamografie anual, mai ales dacă au risc crescut de cancer de saân (de exemplu, factori genetici). Femeile între 45 şi 54 de ani necesită o mamografie anual, iar cele peste 55 de ani ar trebui să facă o mamografie la fiecare 1-2 ani.