[VIDEO-FOTO-AUDIO] 21 decembrie 1989 – 30 de ani de libertate, la Caransebeș
În 21 decembrie se împlinesc trei decenii de când la Caransebeș, la îndemnul lui Zaharia Drăghiță, mii de muncitori ai actualei uzine Caromet și-au depășit teama și au plecat în marș spre Primărie, strigând lozinci anti-comuniste și anti-ceaușiste. Curajul lor i-a determinat și pe alți caransebeșeni să li se alăture și să cânte împreună Deșteaptă-te, române!
Articol editat de Valentina Adam, 21 decembrie 2019, 12:25 / actualizat: 21 decembrie 2019, 18:37
În seara de 21 decembrie 1989, 6 caransebeșeni au murit și alți 23 au fost răniți, de aceea Caransebeșul a fost declarat oraș martir.
Manifestările dedicate celor 30 de ani de la revoluție au debutat la ora 9.00, în Aula 1 decembrie 1989 a Primăriei. Acolo a avut loc ședința solemnă a membrilor Asociației Luptătorilor din Revoluție.
„Vreau să vă felicit că sunteți atât de mulți astăzi, la o aniversare rotundă, 30 de ani de la evenimentele care au avut loc în tot Caransebeșul, pornind de la uzină, cu acel marș care pe mine m-a făcut să ies din casă și să mă alătur acelui puhoi de oameni. Faptul că sunteți atât de mulți înseamnă că la vremea respectivă erați un grup de tineri nebuni, eu eram copil. E păcat că tinerii de azi poate nu știu ce a însemnat atunci acest eveniment, unii nu știu cine a fost Ceaușescu, ce a fost regimul comunist, dar noi încă ne aducem aminte de acele vremuri. Mi-ar fi plăcut ca după 30 de ani să fi putut realiza și acel marș, pornind de la uzină și ajungând aici în fața primăriei, poate nu e prea târziu, poate la o viitoare comemorare îl vom face”, le-a spus primarul Felix Borcean, revoluționarilor și urmașilor acestora.
De la ora 10.00, la monumentul Eroilor Revoluției, sfințit în urmă cu câteva zile, au avut loc depuneri de coroane din partea Ministerului Afacerilor Interne, Primăriei, revoluționarilor și reprezentanților partidelor politice.
În sunetul fanfarei, participanții s-au deplasat la Monumentul Eroilor din fața Centrului Militar. Un sobor de preoți împreună cu episcopul Caransebeșului, PS Lucian Mic au oficiat slujba de pomenire a celor căzuți pentru libertate.
Ministrul de interne, Marcel Vela a fost prezent la manifestările dedicate eroilor revoluției. În discursul rostit în fața sediului fostei Miliții din Caransebeș, Marcel Vela și-a reamintit de momentele din 1989, când se afla printre cei care au riscat să fie împușcați de către „niște milițieni iresponsabili și inconștienți”.
Carmen Senco