[AUDIO] Albumul „In Memoriam – 30 de ani de la Revoluţie” a fost lansat la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa
Albumul de fotografie „In Memoriam – 30 de ani de la Revoluţie”, realizat de tânărul Andrei Bălbărău, coordonatorul Muzeului Cineastului Amator din cadrul Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, a fost lansat în Sala Multimedia „Constantin Gruescu” a instituţiei de învăţământ superior. Albumul cuprinde fotografii realizate de Puiu Voina în dat de 21 decembrie şi fotografii realizate de Aurel Săndulescu în ianuarie 1990 în cadrul manifestărilor de comemorare a Revoluţiei, dar şi la sediul fostei Securităţi. Fotografiile prezentate în album au fost scanate după negativele originale puse la dispoziţie de cei care le-au realizat.
Articol editat de Radio Resita, 20 decembrie 2019, 09:36
„Desigur, sunt fotografii interesante, dar ţin foarte mult la o fotografie în care apar Nicolae Dumitru Vlădulescu şi Doru Dinu Glăvan”, a spus tânărul Andrei Bălbărău care a avut ocazia să i se adreseze preşedintelui Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Doru Dinu Glăvan:
În acest album veţi putea vedea mărturii fotografice de excepţie, profunde ce compun două lumi profund antagonice: comunism şi noua democraţie. Oameni, fapte, obiecte, momente, stări, Revoluţie, pomeniri ale eroilor, vechea Securitate, toate scanate de pe negativele originale de către Andrei Bălbărău, fondatorul Muzeului Cineastului Amator, într-un carusel ameţitor şi fascinant, care dovedeşte, încă o dată, dacă mai era nevoie, că ochiul şi conştiinţa jurnalistului scriu istoria adevărată a clipei, spune Daniel Botgros:
Radio Reşiţa şi Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa derulează în această săptămână o serie de evenimente menite să marcheze trei decenii de la Revoluţia de la Reşiţa. Lansarea Albumului „In memoriam – 30 de ani de la Revoluţia Română”, realizat de Andrei Bălbărău, coordonatorul Muzeului Cineastului Amator din cadrul Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa a avut loc pe 19 decembrie. Decanul Facultăţii de Inginerie şi Management din cadrul UEM, Ioan Hălălae, a fost unul dintre participanţi la eveniment şi susţinător în realizarea acestui album:
În acelaşi cadru, a fost lansat şi Albumul „Aspecte industriale din judeţul Caraş-Severin” care aduce în atenţie patrimoniul industrial din Caraş-Severin prin instantaneele realizate de Oswald Ruzicska, Ioan Mato, Emil Mateiaş, Gal Elisabeta, Aurel Săndulescu, Francisc Csonka şi Bodea Gavril.
Materialele cuprinse în cele două albume provin din negativele originale scanate la Muzeul Cineastului Amator. Albumele au fost editate şi finanţate de către Casa de Cultură a Studenţilor.
Tot cu această ocazie a fost proiectat şi documentarul „De la Vest la Est”, care prezintă mărturia cineamatorului Emil Mateiaş, care la aflarea veştilor despre Revoluţia din România decide să revină în ţară din Germania. Documentarul mai cuprinde şi scurte fragmente video filmate la Caransebeş, Lugoj şi Timişoara.