Proiectul de monitorizare a insectelor dăunătoare, finanţat cu fonduri europene, prinde contur în Banat!
Agricultorii din Banat şi din Serbia vor avea un instrument de monitorizare a insectelor dăunătoare! Este vorba despre o platformă online, care, pe baza de abonament va avertiza agricultorii de posibile invazii de insecte care l-ar putea afecta culturile. Proiectul are o valoare de aproximativ 440.000 de euro si este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Transfrontaliera România-Serbia.
Articol editat de Daiana Rosca, 25 noiembrie 2019, 11:17
Prcatic, Universitatea Politehnica Timișoara continuă, începând din luna iunie 2019, în calitate de partener, implementarea proiectului “INTEGRATED MANAGEMENT OF RELATIONSHIP CLIMATE – INSECT MIGRATION IN SREDNJEBANATSKI DISTRICT AND TIMIS COUNTY”- acronim CLINSIM, având ca Partener Leader Primăria orașului Zrenjanin din Serbia. Proiectul implică realizarea unor activități specifice cum ar fi: dezvoltarea unui sistem integrat comun (condiții pedo-climatice, agrotehnică și mediu), pentru supravegherea în timp real a migrației transfrontaliere a insectelor, traning-uri în cele două țări partenere pentru formatorii viitorilor utilizatori ai sistemului, organizarea unei conferințe internaționale pentru dezbaterea și prezentarea rezultatelor actuale în domeniul sistemelor destinate agriculturii de precizie, crearea unui web-site demonstrativ integrat etc.
O activitate importantă în implementarea proiectului CLINSIM o constituie trainingul 1 RO „The use of climate measurement stations“, desfășurat la Universitatea Politehnica din Timișoara în perioada 26-28 noiembrie 2019. Vor fi instruiți 20 de participanți (10 din Serbia și 10 din România), selectați dintre reprezentanții autorităților locale, viitori operatori, responsabili de utilizarea stațiilor de măsurători climatice și sol.
Deschiderea trainingului va avea loc marți, 26 noiembrie 2019, în sala 196 a Facultății de Mecanică a Universității Politehnica Timișoara, Bulevardul Mihai Viteazu nr.1, începând cu ora 09:30.
Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană (85%) şi cofinanţat de Guvernul României (13%) şi partenerii din proiect (2%), prin Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România –Serbia.