[FOTO] La mulți ani, Ilie Stepan!
„Când puterea de iubire va depăși iubirea de putere, în lume va fi pace”, mărturisea un mare artist, Jimi Hendrix… pornind de la această zicere ne îndreptăm gândul bun prin puterea de iubire către aniversatul zilei pe teritoriul cultural al Banatului şi al României, Ilie Stepan!
Articol editat de Radio Resita, 24 noiembrie 2019, 21:31
S-a născut în anul 1953 în Caransebeş şi este compozitor, chitarist, instrumentist, orchestrator şi autor. În 1973 a fondat „Pro Musica”, una din cele mai cunoscute trupe rock româneşti.
Până în prezent a compus și muzică de teatru pentru spectacolele Teatrului German din Timişoara, dar Ilie Stepan este autorul cântecului „Timișoara”, considerat „Imnul Revoluției Române” din orașul de pe Bega, devenit ulterior imnul municipiului Timișoara.
Este artistul simbol al Banatului, pe 20 decembrie 1989, în plină Revoluție, când Ceaușescu era încă la putere, de la balconul Operei din Timișoara, a cântat, alături de Vasile Dolga, două piese interzise, fiind primul muzician care a cântat public împotriva sistemului comunist.
Un artist complex, compozitor, ghitarist, instrumentist vioară, pian, blockflote, percuție, midi-programming, inginer de sunet, orchestrator, autor și producător de proiecte muzicale. Membru fondator și lider al grupurilor Pro Musica, Stepan Project, Stepan Project Blues Foundation.
Asemeni altor tineri din generaţia anilor 60, Ilie Stepan a fost influenţat de filmul „Tinerii“ – „The Young Ones“, îndrăgostindu-se de muzica rock.
A avut acelaşi profesor de ghitară, Adrian Popescu, ca Nicu Covaci,ei fiind printre mulți alții care au devenit celebri.
A făcut parte din generaţia boemă a Timişoarei, o generaţie ce purta pe acordurile muzicale, încă de atunci, dorinţa de libertate prin cultură.
Este inițiator, împreună cu Horea Crișovan, al proiectului de ghitară acustică ”Anotimpurile ghitării”. A compus muzică pentru peste 100 de spectacole de teatru și peste 50 de filme documentare și de televiziune. Peste 1000 de concerte cântate în întreaga carieră, în diferite formule.
În premieră în România, a realizat cu Pro Musica prima operă folk , „Creanga de cireș”, primul concert în aer liber într-un spital de psihiatrie, Jebel, 1980 și într-un penitenciar din Timișoara, în anul 2015.
Piesa sa „Șahul păcii” ,1988, este imnul oficial al Campionatelor Mondiale de Șah pentru Copii și Tineret. Este membru de onoare al Societății „Timișoara”, cetățean de onoare al municipiului Timișoara.
Despre Ilie Stepan s-a scris inclusiv o carte, în care artistul vorbește despre viața sa. „Şapte zile, plus una. Mircea Mihăieş în dialog cu Ilie Stepan” este un volum biografic de peste 400 de pagini ce a fost lansat pe 14 noiembrie 2018 în Timișoara.
Despre Ilie Stepan se vorbeşte cu respect şi admiraţie, cu reverenţa pe care o putem face în faţa unui artist pentru care viaţa înseamnă Muzică, Artă şi Cultură, un artist mare prin harul şi modestia sa, un bănăţean care trebuie considerat un Mentor al tuturor celor care sunt conştienţi că fără modele nu există viitor, onoare şi demnitate.
Astăzi, cu modestie, din Banatul de Munte, un sincer La Mulţi Ani, Ilie Stepan!
Anca Bica Bălălău
Sursa foto-facebook