[AUDIO] UNESCO şi IUCN verifică neregulile sesizate în parcurile naţionale din Cheile Nerei şi de pe Valea Cernei
Reprezentanţii UNESCO şi ai Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) au fost prezenţi vineri, 15 noiembrie la Sasca Montană şi pe raza Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa după sesizările mai multor ONG-uri de mediu din judeţ.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 15 noiembrie 2019, 17:28 / actualizat: 15 noiembrie 2019, 18:46
Mile Galcan – specialist educaţie ecologică în cadrul Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa pentru Radio Reşiţa:
„În urma mai multor informaţii de la ONG-uri, o delegaţie formată din reprezentanţii UNESCO şi IUCN s-au deplasat pe raza parcului. Au fost efectuate vizite în teren pentru a se verifica aspecte din mai multe parcele silvice. Au fost invitate toate instituţiile abilitate în domeniu, reprezentanţii Ministerului Mediului, ai Direcţiei silvice Caraş-Severin şi ai Ocolului silvic ca administratori de fond forestier şi nu au fost constatate aspecte deosebite, ceea ce pot eu spune acum, la cald, dar aşteptăm raportul reprezentanţilor UNESCO şi IUCN. Scopul principal al întâlnirii l-au constituit aspectele sesizate de ONG-urile de mediu de la nivel naţional transmise IUCN şi UNESCO, iar domnii au vrut să se convingă la faţa locului dacă ceea ce au declarat ONG-urile este adevărat sau nu faţă de tăierile din componenta Cheile Nerei din 2017 şi până în prezent. Ne-am deplasat în teren aleatoriu, parcelele au fost alese de reprezentanţii UNESCO şi IUCN, am mers unde au dorit dumnealor, după care a avut loc şi o întâlnire cu toţi factorii interesaţi de la comunităţile locale din zonă, Garda de Mediu, Garda Forestieră, ONG-urile locale au fost invitate, diferite asociaţii, a fost o discuţie constructivă„.
Mile Galcan a mai spus că, în cadrul vizitei în Caraş-Severin, oficialii UNESCO şi IUCN vor mai inspecta în zilele care urmează şi Parcul Naţional Domogled–Valea Cernei, în urma căruia vor întocmi şi publica un raport amănunţit cu aspectele constatate.