Veneţia, ameninţată de un nou val de inundaţii, la scurt timp după ce a fost declartă starea de urgenţă
Veneţia se confruntă vineri cu ameninţarea unui nou episod de inundaţii, în jurul prânzului nivelul apei putând depăşi cu 160 de centimetri valoarea normală, au anunţat autorităţile locale, citate de agenţia DPA.
Articol editat de Casandra Silitra, 15 noiembrie 2019, 13:29
”Încă o zi cu situaţie de urgenţă”, a scris primarul Luigi Brugnaro pe Twitter.
Mareea înaltă este prognozată la ora locală 11:20 (10:20 GMT).
Şcolile au fost închise, la fel şi Palatul Dogilor, în timp ce Piaţa San Marco a fost inundată, notează DPA.
Apele s-au menţinut sub valoarea de 187 centimetri deasupra nivelului normal înregistrată la primele ore ale zilei de miercuri, cel mai ridicat nivel consemnat în ultimii peste 50 de ani. În urma acestui episod de inundaţii, apele au acoperit peste 90% din suprafaţa oraşului.
Cabinetul Italian a declarat joi stare de urgenţă în Veneţia după ce nivelul ridicat al apelor a afectat magazine, biserici, monumente şi alte zone de interes istoric şi turistic.
Premierul italian, Giuseppe Conte a anunţat de asemenea în Consiliul de miniştri de joi că au fost aprobate primele ajutoare pentru locuitorii din zonă şi pentru a sprijini activităţile comerciale.
Conte a anunţat de asemenea că pe 26 noiembrie va fi convocat un Comitet interministerial, cu prezenţa autorităţilor locale, pentru „a discuta problemele structurale din Veneţia” care sunt provocate, nu doar de fenomenul „aqua alta” (maree înaltă), ci şi de trecerea prin apropiere a marilor vase de croazieră.
Giuseppe Conte a confirmat că în scurt timp va comunica numele comisarului pentru finalizarea proiectului „Moise”, uriaşa structură de inginerie care trebuie să protejeze oraşul de fenomenul ”aqua alta”, dar a cărei realizare a fost amânată, fiind vizată de polemici şi de fapte de corupţie.
Valoarea pagubelor în urma inundaţiilor severe care afectează Veneţia s-ar putea ridica la sute de milioane de euro, a afirmat miercuri primarul Luigi Brugnaro, în timp ce un înalt cleric a declarat că Basilica San Marco, unul dintre reperele arhitectonice ale oraşului, riscă daune „ireparabile”.
Veneţia este afectată frecvent de fenomenul mareelor înalte. Oraşul construit pe piloni şi pe sute de insule legate între ele s-a scufundat circa 28 de centimetri în ultimul secol.
Sursa – agerpres.ro