[AUDIO] Ziua Limbii Maghiare în România: Eveniment marcat literar la Reşiţa
Ziua limbii maghiare este marcată, în fiecare an, la data de 13 noiembrie, fiind instituită prin Legea 279/ 2015, iniţiată de grupurile parlamentare ale UDMR.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 13 noiembrie 2019, 08:00 / actualizat: 13 noiembrie 2019, 11:26
[UPDATE] Etnicii maghiari din Reşiţa vor marca momentul, în această după-amiază, de la ora 17.00 la sediul Asociaţiei „Platanus”, printr-un amplu program literar. Conform preşedintelui acestei entităţi culturale, Ladislau Kun, cei prezenţi vor citi poezii şi proze scurte din scrierile autorilor maghiari. Cu ocazia zilei limbii maghiare, scriitorul Demeny Peter a publicat pe pagina sa de facebook o poezie dedicată evenimentului.
„De ziua limbii maghiare
Limba maghiară
e pentru mine stângul lui Boloni,
mandarinul lui Bartok,
pasiunea lui Ady,
umorul lui Esterhazy,
umoarele limbii mele fără rude şi fără seamăn,
limba maghiară e în gura mea,
sărut cu ea, mănânc cu ea, ling cu ea
dulceţile vieţii,
câteodată muşc să tacă dracului
şi tot pe mine mă doare,
aşa e dragostea.„
Ladislau Kun a mai spus că, alegerea datei nu este întâmplătoare. În anul 1844 în această zi, limba maghiară a fost recunoscută ca fiind singura limbă oficială de expresie din Ungaria, pe vremea acea parte a Imperiului Habsburgic.
Propunerea legislativă a UDMR privind declararea zilei de 13 noiembrie ca zi a limbii maghiare a fost adoptată de Senat la 16 iunie 2015, aceasta fiind prima Cameră sesizată, şi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, la 13 octombrie 2015. În expunerea de motive, iniţiatorii au susţinut că instituirea Zilei limbii maghiare reprezintă un prilej pentru a face cunoscute „valorile care animă minoritatea maghiară, tradiţiile şi obiceiurile ungureşti”, se arată pe site-ul www.cdep.ro şi că, în această zi, urmează a fi organizate „manifestări culturale, prezentări de carte, precum şi omagieri ale unor personalităţi ale comunităţii maghiare, spectacole cultural-artistice, oferind astfel, într-un mod instituţionalizat, posibilitatea ca reprezentanţii altor etnii să aibă acces la universul cultural maghiar”.
Decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea Zilei limbii maghiare a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis, la 11 noiembrie 2015, iar Legea 279/ 2015 a fost publicată în Monitorul Oficial la 17 noiembrie 2015.
Potrivit Legii 279/ 2015 pentru instituirea acestei zile, cu această ocazie se organizează, în localităţile în care trăiesc membri ai comunităţii maghiare, manifestări culturale dedicate acestei sărbători. Acestea pot fi sprijinite de către autorităţile administraţiei publice locale şi de organizaţiile nonguvernamentale interesate în aceste evenimente. Totodată, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători, iar în instituţiile de învăţământ în care se predă limba maghiară ca limbă maternă, la 13 noiembrie se pot organiza manifestări culturale dedicate acestei zile.
Sursa: AGERPRES