Aniversarea Radio România, marcată cu fast la Sala Radio
Pe 1 noiembrie, Radio România împlineşte 91 de ani de când intră în casele ascultătorilor din ţară şi din străinătate. Aniversarea difuzării (în 1928) a primei emisiuni a serviciului public de radio este marcată, ca în fiecare an, şi de un concert-eveniment prezentat de Orchestra Naţională Radio, înfiinţată de dirijorul Mihail Jora în acelaşi an al inaugurării instituţiei.
Articol editat de Valentina Adam, 30 octombrie 2019, 06:38
Vineri, 1 noiembrie (ora 19:00), sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, veţi asculta unul dintre cele mai cunoscute concerte de pian: Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră, de Rahmaninov, în interpretarea solistică a pianistului Horia Mihail.
După o perioadă de câţiva ani de depresie, cauzată şi de aparentul insucces al primei sale simfonii (astăzi o lucrare foarte apreciată), Rahmaninov a creat „bijuteria” reprezentată de Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră, care s-a bucurat imediat de un mare succes. Pasaje din creaţia sa au fost incluse în numeroase pelicule cinematografice şi prelucrări au fost utilizate în cântece ale lui Frank Sinatra sau în celebrul All by Myself, semnat de Eric Carmen.
Programul serii cuprinde şi lucrarea compozitorului român Filip Lazăr Ringul şi Simfonia nr. 3, numită şi Simfonia cu orgă, semnată de Camille Saint-Saëns. Lucrarea lui Saint-Saëns era considerată de acesta drept cea mai valoroasă creaţie a sa şi a fost dedicată memoriei altui mare creator, Franz Liszt. Premiera absolută a avut loc la Londra, în 1886, sub bagheta dirijorală a compozitorului însuşi.
Dirijorul Cristian Oroşanu s-a aflat la pupitrul unor ansambluri de prestigiu ca: Orchestre de Paris (în cadrul Festivalului de la Aix-en-Provence), Orchestre National Bordeaux Aquitaine, BBC Scottish Orchestra, Orchestre National Porto, a filarmonicilor din Strasbourg, Bruxelles ş.a. A dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor permanent al Filarmonicii din Braşov. Anul 2005 i-a adus dirijorului român două recompense, una în ţară (Premiul Criticii Muzicale din România) şi una în Danemarca (Premiul II la Concursul internaţional de dirijat Malko – Copenhaga). Dirijorul Cristian Oroşanu este fondatorul orchestrei de cameră Kamerata Kronstadt (Braşov). Fascinat de lumea operei, Cristian Oroşanu a fost pe rând dirijor permanent al Operelor Naţionale din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, iar peste hotare a fost invitat în Franţa, Austria sau Japonia. Repertoriul său liric cuprinde peste 40 de titluri.
Horia Mihail, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, a concertat cu majoritatea orchestrelor simfonice din România şi a susţinut apreciate recitaluri în străinătate. După 14 ani de studii în ţară, a urmat cursurile Universităţii din Illinoiş obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995. După ce a profesat ca lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov în 2002, ca solist al Filarmonicii şi membru al deja cunoscutei formaţii Romanian Piano Trio, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Răzvan Suma, cu care a prezentat concerte de mare succes în ţară şi străinătate. În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte în Germania, Franţa, Portugalia, Marea Britanie, Danemarca, Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia sau Japonia. Horia Mihail este, de asemenea, implicat în turneele anuale Pianul călător, Duelul viorilor, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, Flautul de aur, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi Vioara lui George Enescu la sate, alături de Gabriel Croitoru.
Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Interneţ pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.
Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.