CE critică România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare
Comisia Europeană critică România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare, deoarece a fost nevoită să îşi exprime în mai multe rânduri preocupările legate de statul de drept.
Articol editat de Mirabela Afronie, 23 octombrie 2019, 07:59
În raport se arată că autorităţile de la Bucureşti nu au pus în aplicare recomandările privind revizuirea legilor justiţiei şi nici nu au dat curs recomandărilor privind îngheţarea intrării în vigoare a modificărilor aduse Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.
În ceea ce priveşte Bulgaria, Comisia a constatat că progresele în cadrul MCV sunt suficiente pentru a considera că şi-a îndeplinit angajamentele din momentul aderării la Uniunea Europeană.
Deşi nu se poate vorbi despre o ridicare imediată a mecanismului de cooperare şi verificare pentru Bulgaria, se poate totuşi afirma că există o diferenţă majoră de conţinut şi de cuvinte cheie în favoarea vecinilor noştri de la sud de Dunăre. Comisarul pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos a fost clare în ceea ce priveşte România şi stadiul în care se găseşte sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei de la noi.
Dimitris Avramopoulos: Raportul notează că regresul înregistrat în noiembrie 2018 a continuat şi că România nu s-a angajat în respectarea recomandărilor adiţionale din acel moment. Comisia este încrezătoare că România ar putea da un nou impuls pentru îndeplinirea obiectivelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
Cât despre Bulgaria, Avramopoulos a afirmat că noua comisie va trebui să vină cu o continuare la acest report. Aşadar, cel puţin o lună de zile lucrurile vor rămâne la fel. Comisia concluzionează că progresele Bulgariei sunt suficiente pentru a anticipa ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi pentru a continua monitorizarea provocărilor rămase prin alte proceduri naţionale şi ale Uniunii Europene.