Bolnavii de cancer din Caraş-Severin au nevoie de consiliere psihologică!
Articol editat de Daiana Rosca, 22 octombrie 2019, 12:06
Din păcate, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa nu are un specialist care să ofere asistenţă şi sprijin pe toată durata tratamentului bolnavului care suferă de cancer. Efectul psihologic al aflării diagnosticului de cancer este devastator pentru unii bolnavi, afectându-le astfel viaţa. Din acest motiv, consilierea lor de către o echipă de specialişti este esenţială atrage atenţia medicul oncolog Dacian Purcăriţă, care susţine că un astfel de post trebuie scos la concurs de conducerea spitalului.
„La Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, din păcate nu avem un specialist care să ajute şi să suţină bolnavii care suferă de cancer. Spitalele mari, de exemplu din Timiş au un psiholog…nu depinde de mine, dar vreau să fac această propunere conducerii spitalului”, a precizat medicul Dacian Purcăriţă.
De mai mulţi ani, reprezentaţiile Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România au făcut demersuri pentru a introduce psihooncologia în cadrul oficial. În prezenţ singurul mod în care bolnavii de cancer pot discuta gratuit cu un psihoterapeut este să se adreseze fundaţiilor şi asociaţiilor de profil. În cadrul acestora se realizează mai ales şedinţe de grup, utile pentru bolnavul de cancer fiindcă îşi împărtăşeşte suferinţa cu alte persoane cu aceeaşi afecţiune. Totuşi, mulţi bolnavi au nevoie şi de şedinţe de psihoterapie şi de consiliere individuale.
Mai mult de jumătate dintre cei diagnosticaţi cu cancer ajung să sufere de depresie şi la peste 30% dintre aceştia depresia este una severă.
La Centrul Onco Help Timişoara, de exemplu, bolnavii care suferă de cancer pe lângă investigaţii, beneficiază şi de suport psihologic gratuit. Iasna Boghicevici, psihologul clinicii, mai poate fi numită și „vindecătorul de suflete”. Femeia încearcă, zi de zi, să afle ce simt suferinzii, ce gândesc și să-i facă să se împace cu ei înșiși. De asemenea, psihologul are o sarcină foarte grea, îi pregătește pentru moarte pe bolnavii pentru care nu se mai poate face nimic. Şi nu consiliază doar bolnavii ci şi familiile acestora, care de cele mai multe ori sunt la fel de afectate de diagnosticul dur CANCER!