FSLI: Legea de protecţie a cadrelor didactice este o urgenţă a sistemului de educaţie
Legea de protecţie a cadrelor didactice este o urgenţă a sistemului de educaţie, iar şcoala trebuie să fie un spaţiu sigur pentru toţi participanţii la actul educaţional, în egală măsură cadre didactice şi elevi, atrage atenţia Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Articol editat de Casandra Silitra, 12 octombrie 2019, 12:50
„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, care reprezintă interesele a peste 165.000 de angajaţi din sistemul de educaţie, consideră că legea prin care se oferă protecţie cadrelor didactice în îndeplinirea atribuţiilor specifice funcţiei reprezintă o necesitate a sistemului de învăţământ. FSLI nu doreşte ca prin acest act normativ să fie afectate drepturile şi libertăţile elevilor, aşa cum s-a speculat în spaţiul public. Noi nu vrem violenţă în unităţile de învăţământ şi considerăm că şcoala trebuie să fie un spaţiu sigur pentru toţi participanţii la actul educaţional: în egală măsură cadre didactice şi elevi”, se arată în comunicatul FSLI.
Potrivit sursei citate, necesitatea acestei legi a venit în urma actelor de violenţă la adresa cadrelor didactice, în condiţiile în care numărul situaţiilor în care angajaţii din sistemul de învăţământ din România au căzut victime ale elevilor sau părinţilor este în creştere.
„Ultimul caz de acest fel îl reprezintă cel al unui profesor din Liceul tehnologic din Lugoj, care a fost bătut de un elev chiar în curtea şcolii, cadrul didactic având nevoie de îngrijiri medicale. Astfel de cazuri nu mai pot fi acceptate sau tratate cu jumătate de măsură. Educaţia nu se poate face într-un spaţiu al terorii, al violenţei şi al fărădelegilor. Acesta este singurul motiv pentru care ne dorim ca în şcolile din România colegii noştri, dar şi elevii să fie protejaţi”, afirmă sindicaliştii.
Ei reamintesc că la propunerea FSLI, în urmă cu peste trei ani, a fost depusă o iniţiativă legislativă privind protecţia cadrelor didactice în îndeplinirea atribuţiei specifice funcţiei. Ea a fost adoptată de Camera Deputaţilor, iar în urmă cu doar câteva zile comisiile de învăţământ şi juridică din Senatul României au dat aviz favorabil acestui proiect de lege.
„Avem speranţa că toţi senatorii sunt conştienţi de utilitatea acestei legi, motiv pentru care săptămâna viitoare în Plenul Senatului ar trebui să se dea votul final. Considerăm că cei care vor vota împotriva ei nu doresc altceva decât să continue umilirea cadrelor didactice”, susţine FSLI.
Liderul FSLI, Simion Hăncescu, atrage atenţia că proiectul de Lege privind protecţia cadrelor didactice este o urgenţă în acest moment pentru sistemul de educaţie din România.
„Proiectul de lege privind protecţia cadrelor didactice nu s-a născut ca un moft şi nici nu este o născocire a FSLI. Este o urgenţă în acest moment pentru sistemul de educaţie din România şi este un răspuns la un apel general făcut de colegii noştri. Vrem şcoli sigure pentru angajaţii din educaţie aşa cum vrem siguranţă şi securitate şi pentru copiii care trec pragul şcolilor. Şi elevii şi părinţii trebuie să înţeleagă faptul că educaţia nu poate fi făcută cu cadre didactice care sunt bătute de elevi sau părinţi. Ce exemplu putem da copiilor noştri dacă nu le explicăm că violenţa nu poate fi un răspuns la nicio situaţie? Cum putem să îi apărăm în faţa agresorilor, dacă noi, cadrele didactice, ne temem? Ţin să precizez că nu tolerăm nici cazurile în care cadrele didactice au recurs la acte de violenţă la adresa elevilor. Aceste cadre didactice nu au ce căuta în sistem şi declar răspicat faptul că FSLI nu ia partea niciunui agresor, indiferent cine este el. Tot ce vrem este siguranţă şi respect reciproc în unităţile de învăţământ, iar dacă până acum nu am reuşit acest lucru, înseamnă că un cadru legal concret poate să ne ducă pe toţi acolo unde vrem – în unităţi de învăţământ în care nimănui nu-i va fi frică!”, a declarat Simion Hăncescu.
Sursa – agerpres.ro