Undă verde pentru BAC-ul din Moldova Nouă
După aproape doi ani de la finalizarea construcţiei, punctului vamal de trecere a Dunării cu bacul între Moldova Nouă şi Golubac, va fi în sfârşit dat în folosinţă.
Articol editat de Alin Datcu, 27 august 2019, 18:26 / actualizat: 28 august 2019, 16:13
După cum anunţă preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, Executivul a aprobat deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat româno-sârbe, pentru pasageri şi transportul de mărfuri cu vehicule, în regim de bac şi pietonal, dar şi a punctului vamal.
,,Hotărârea de Guvern va fi publicată, în Monitorul Oficial al României, aproximez în 10 zile. Nu intenţionăm să stăm cu mâinile în sân până atunci şi să nu grăbim lucrurile. În următoarele zile vrem să găsim o soluţie pentru personalul navigant al Bacului. Au fost două licitaţii în acest sens cu agenţi economici care, din diverse motive, nu au întrunit toate solicitările cerute de caietul de sarcini. Ne gândim, pentru că legea o permite, să promovăm operaţionalizarea bacului prin încredinţare directă, pentru a numai pierde timpul. Există o presiune şi din partea partenerului din Serbia şi din acest motiv, dorim să efectuăm prima cursă cât mai curând. Deşi, deocamdată, nu a fost stabilit niciun tarif, traversarea Dunării cu bacul va fi benefică, din punct de vedere financiar, tuturor părţilor implicate,, spune Silviu Hurduzeu.
Bacul ,,Baziaş 4,, este o navă modernă, capabilă să transporte, la o cursă, 20 de autoturisme şi un număr de câteva zeci de turişti. Cu un orar de traversare de cel putin 5 curse pe zi, va fi un concurent de temut pentru operatorii de gen din zona Stara Palanka.
Vă reamintim că acest proiect transfrontalier este implementat de Consiliul Judeţean în parteneriat cu Primăria Moldova Nouă şi Municipalităţile Veliko Gradişte şi Golubac.