[AUDIO] Amendă consistentă pentru scăldatul într-o arie protejată: Garda de Mediu Caraş-Severin a luat act de sesizarea GEC Nera!
[UPDATE]
Articol editat de Gerhard Chwoika, 8 august 2019, 19:00 / actualizat: 9 august 2019, 9:03
O amendă de 3.000 de lei a fost aplicată de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Caraş-Severin unui turist indisciplinat care a ignorat măsurile de comportament într-o arie protejată din Banat.
La sfârşitul lunii trecute, Grupul Ecologic de Colaborare Nera (GEC) a adresat Inspectoratului Județean de Poliție și Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Caraş-Severin o sesizare privind faptul că la Ochiul Bei, în zona de protecție integrală a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, vizitatorii fac baie în lac, deși această activitate într-o arie protejată este interzisă prin lege. Preşedintele asociaţiei, Cornel Sturza Popovici:
Contrar celor expuse de preşedintele GEC Nera, pe baza informaţiilor primite de la poliţia judeţeană, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Caraş-Severin, a luat măsurile are se impun într-o astfel de situaţie şi a amendat făptuitorul. Comisarul şef Senina Dreve pentru Radio Reşiţa:
Amintim că, activităţi precum scăldatul într-o zonă de protecţie integrală sunt strict interzise.
***
GEC Nera: Garda de Mediu Caraş-Severin se ”fofilează” când trebuie să aplice legea în ariile naturale protejate!
Grupul Ecologic de Colaborare Nera (GEC NERA) – organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit a adresat în data de 29.07.2019, Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin și Inspectoratului Caraș-Severin a Gărzii Naționale de Mediu o sesizare privind faptul că în lacul Ochiul Beiului, o emblemă a lumii mirifice din sudul Banatului, care este situat în zona de protecție integrală a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, vizitatorii fac baie în lac deși activitatea este interzisă prin OUG 57/ 2007 – reactualizată în 2019 și prin Planul de Management al Parcului aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 1642/2016.
În data de 31.07.2019 Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin a furnizat GEC Nera un raspuns în care se spune că făptuitorii au fost identificaţi, iar informațiile au fost transmise Inspectoratului Caraș-Severin a Gărzii Naționale de Mediu în vederea luării măsurilor legale.
Inspectoratul Caraș-Severin a Gărzii Naționale de Mediu a furnizat GEC Nera în data de 07.08.2019 un răspuns în care ignoră atribuțiile legale ce-i revin în acest caz, consideră că făptuitorii identificați de Poliție sunt „posibili” făptuitori și ne informează că după ce a avut loc o discuție la sediul Gărzii cu reprezentanții Administrației PN Cheile Nerei-Beușnița s-a convenit ca administrația parcului să continue căutarea posibililor vinovați. Probabil identificarea clară oferită de Poliție nu a fost suficientă.
Nici vorbă în răspuns despre vreo deplasare la fața locului a inspectorilor de mediu, de vreo sancțiune care să fie aplicată Administrației Parcului care are obligații de pază clare în cazul prezentat, de sesizarea Agenției Naționale a Ariilor Naturale Protejate (ANANP) si de Informarea Ministerului Mediului că Administrația Parcului nu și-a indeplinit obligatiile legale prevazute in contractual de administrare.
Prin acest comunicat de presă GEC Nera oferă toate aceste informații Gărzii Naționale de Mediu, ANANP și Ministerului Mediului. cere sancționarea reprezentanților Inspectoratului Caraș-Severin a Gărzii Naționale de Mediu pentru modul de acțiune în cazul Ochiul Beiului, pe care îl consideră lipsit de responsabilitate, și oferirea de răspunsuri, în baza Legii 544/2001 (reactualizată în 2018), privind finalizarea acestui caz.