Cei care aleg să-şi petreacă concediul într-o ţară exotică nu se pot vaccina în Caraş-Severin!
Cărăşenii care aleg să-şi petreacă vacanţa într-o destinaţie exotică trebuie să se vaccineze!
Articol editat de Daiana Rosca, 29 iulie 2019, 15:55 / actualizat: 30 iulie 2019, 7:29
De ce trebuie a te vaccinezi înainte de a pleca în vacanţă intr-o ţară exotică? Răspunsul este simplu, din 2 motive pentru că sunt ţări şi insule pe care nu poţi să ajungi dacă nu prezinţi certificatul de vaccinare şi al doilea motiv ar fi că în multe regiuni din Africa încă mai există malarie, febră tifoidă, în ţările asiatice izbucnesc periodic focare de holera şi hepatita iar cea cea mai bună metodă de a evita orice tip de problemă medicală este imunizarea. Din păcate aceste vaccinuri nu se administrează cabinetele din Caraş-Severin ci doar în 3 clinici din Timişoara susţine medicul epidemiolog Graţiela Chicin. În plus şi la capitolul specialişti stăm rău, foarte puţini studenţi optează pentru această specializare de epidemiolog şi da, acesta poate fi un alt motiv!
Aceste vaccinuri nu sunt deloc ieftine şi nu sunt decontate de stat cele mai scumpe ajung chiar şi la o mie de lei.
Primul pas, înainte de a merge în orice loc exotic, este să faci o vizită la medicul de familie şi să-l întrebi dacă este nevoie de anumite măsuri de precauţie pentru acea zonă: vaccinuri, imunizări, pastile pe care trebuie să le cumperi din România înainte să pleci etc.Aceste măsuri profilactice pot include vaccinarea împotriva hepatitei A și B, înainte de a călători în unele locuri. Unele ţări sau regiuni sunt mai expuse malariei și necesită medicamente specifice. De asemenea, anumite țări solicită documente care să dovedească faptul că ai fost vaccinat pentru anumite boli (cum ar fi febra galbenă) înainte de a-ţi da voie să intri în ţară.
Toate vaccinurile trebuie făcute cu şase sau patru săptămâni înainte de plecarea în vacanţă.
În locurile exotice cel mai bine este să eviţi transportul public și să nu mânânci alimente de pe stradă. În cazul în care te îmbolnăveşti, este foarte probabil să fii diagnosticat greșit, de aceea trebuie să ceri întotdeauna efectuarea unui test de sânge, iar dacă este necesar, să ceri să fii văzut un specialist în medicină tropicală.
Ministerul Afacerilor Române publică frecvent informaţii, pe pagina sa de web (www.mae.ro), despre zonele afectate de epidemii, ţări pe care să le eviţi şi alerte de călătorie.