[FOTO] Hramul icoanei „Trihirusa“ la mănăstirea Înălțarea Domnului din apropierea Reșiței
Cinstirea Sfintelor Icoane are o valoare educativ-morala. Ele trezesc, întretin si întaresc viata duhovniceasca. Icoanele, pictate dupa învatatura ortodoxa, înfatiseaza nu chipul omului stricacioş ci chipul omului nestricacioş înnoit prin întruparea Fiului lui Dumnezeu.
Articol editat de Valentina Adam, 12 iulie 2019, 11:18
Dar locul cel mai înalt între sfinți îl are Maica Domnului. În cultul ortodox Maica Domnului este invocată dupa Sfânta Treime, înaintea îngerilor si a sfintilor, prin faptul ca este considerata „mijlocitoare” prin rugăciunile ei. Sfântul Ioan Damaschin ne spune: Propovăduim ca Sfânta Fecioara este în sensul propriu și real Născătoare de Dumnezeu. Prin faptul ca Cel ce S-a nascut din ea este Dumnezeu adevăraţ este adevarata Nascatoare de Dumnezeu, adevărat aceea care a nascut pe Dumnezeu adevaraţ întrupat din ea…. Una dintre icoanele harismatice este cea numită „Trihirusa“ sau „Triherusa“ (icoana cu trei mâini) a carui original se pastreaza la Manastirea Hilandaru de la Muntele Athos.
Pictată de Sfântul Ioan Damaschin, asupra căruia facuse o minune, prin voia lui Dumnezeu, ajunge în secolul al XIII – lea în Balcani. O copie a acesteia a fost adusa la Manastirea Neamt de Sfântul Paisie Velicicovschi în secolul al XVIII – lea. O alta copie se mai pastreaza la Manastirea Înaltarea Domnului din apropierea municipiului Resita. Hramurile icoanei sunt pe 28 iunie, 12 iulie si 4 decembrie.
Programul hramului icoanei „Trihirusa“ se va desfășura astăzi după următorul orar:
Ora 18.00 – 20.00 : Vecernia cu Litie și Privegherea;
Ora 20.00 – 20.45 : Acatistul Icoanei
Ora 20.45 – 21.00 : Cuvânt de învatatura, istoric
Ora 21.00 – 22.30 : Sfânta Liturghie