Coşmarul verii în România continuă: Au apărut 5 specii noi de ţânţari!
Dacă în 2018 aveam 3 specii de ţânţari periculoşi, anul acesta insectele s-au adaptat climei din România – încălzirea globală, ploile de la începutul verii şi temperaturile caniculare au dus la o veritabilă invazie, ridicând numărul acestora la 5.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 8 iulie 2019, 11:09
Ţânţarii pot provoca boli grave, printre care şi malaria, boală eradicată acum o jumătate de secol. Un studiu efectuat de Universitatea de Științe Agricole din Iaşi arată că în ultima jumătate de secol, temperatura medie din ţara noastră a crescut cu aproape un grad.
“O specie am găsit-o nouă acum câţiva ani – anofeles athropavus – care e originară din Nordul Sardinie. Ele sunt potenţial malarigene. Ei se pot dezvolta datorită climei de acum şi se poate favoriza şi din cauza studenţilor care vin din alte ţări şi poarta în ei gena malaria. Dacă îi înţeapă pe ei atunci se poate transmite malaria”, spune Liviu Miron, profesor Facultatea de Medicină Veterinară Iași. “Ţânţarii noi” sunt de fapt evoluţii ale speciilor culex – responsabil pentru West Nile, anofel, cunoscut şi că ţânţarul malariei şi ţânţarul tigru, responsabil cu febra galbenă, febra denghe sau zika. Ultimul era specific ţărilor exotice, dar specialiştii spun că de câţiva ani îl găsim şi la noi. În august 2018, meningita provocată de virusul West Nile a răpus un bărbat de 67 de ani din Iaşi şi un altul de 50 de ani din Constanța, România ocupa locul patru în Uniunea Europeană, cu cel puţin 31 de cazuri şi 3 decese. Virusul tropical s-a mutat în Europa, după ce temperaturile au crescut tot mai mult, la fel şi umiditatea, iar toate acestea au creat un habitat potrivit pentru țânțarii culex, anofel şi tigru. Până în 2035, în România temperaturile vor creşte cu încă 0,7 grade Celsius iar încălzirea va permite şi altor specii de ţânţari să se adapteze. Nu este exclus să se înmulţească şi cazurile de boli tropicale, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează despre o răspândire accelerată a unor maladii provocate de înţepăturile ţânţarilor. ”Încălzirea numai cu o zecime de grad pentru 28 de zile, cât durează un ciclu biologic la ţânţar favorizează şi diminuează această perioadă a ciclului, iar ţânţarii se multiplică mai repede. Asistăm la o creştere a speciilor de ţânţari cu 100% la 0,1 grade. În ultimii 5-6 ani de când au venit aceste valuri de aer tropical au adus diferite elemente parazitare către continent. Au început să apară boli tropicale cu care noi nu ne-am întâlnit până acum”, a adăugat profesorul Miron.
Sursa: national.ro