[FOTO] 27 de ani de la înfiinţarea Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa
Sala Multimedia „Constantin Gruescu” a Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa a găzduit astăzi o întâlnire de suflet, la data de 2 iulie 1992 fiind emisă hotărârea de guvern care a reprezentat, în fapt, actul de naştere al instituţiei de învăţământ superior.
Articol editat de Radio Resita, 2 iulie 2019, 14:56 / actualizat: 3 iulie 2019, 10:15
„Ziua de 2 iulie este o zi importantă pentru întreaga comunitate, nu doar pentru mediul academic reşiţean, pentru că Universitatea „Eftimie Murgu” nu aparţine numai cadrelor didactice şi studenţilor săi, ci este a oraşului, a judeţului Caraş-Severin, a regiunii”, a afirmat rectorul instituţiei, Andrade Ionuţ Bichescu:
Astăzi au fost rememorate momentele de la începutul anilor 90 când a avut loc desprinderea învăţământului superior reşiţean de Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara. Dacă la 2 iulie 1992 a fost semnat actul de naştere al universităţii, la 3 iulie 1771 a fost „emis” certificatul de naştere al Reşiţei industriale prin aprinderea primelor două furnale: Josephus şi Franzikus. O contribuţie esenţială la înfiinţarea universităţii din municipiul de pe Bârzava a avut-o prof. univ. Liviu Spătaru, fost prefect al judeţului Caraş-Severin la aceea vreme, prezent la evenimentul de astăzi.
Actualul prefect, Matei Lupu, a salutat iniţiativa din urmă cu 27 de ani şi a insistat, în alocuţiunea sa, asupra importanţei existenţei acestei instituţii în spaţiul Banatului Montan, care trebuie să reziste în ciuda tuturor problemelor pe care le întâmpină. Matei Lupu:
Prof. univ. dr. Gheorghe Popovici, a făcut în expunerea sa trimitere la istoricul de aproape jumătate de secol a învăţământului superior reşiţean, urmat de lect. univ. dr. ist. Cristian Rudolf, care a evidenţiat simbolistica zilei 3 iulie 1771 pentru Banatul de Munte, data la care a luat naştere Reşiţa industrială.