Noua Lege a pensiilor a fost adoptată
Noua Lege a pensiilor a fost adoptată, ieri, de plenul Camerei Deputaţilor ca for decizional în acest caz. Reprezentanţii coaliţiei la putere au subliniat că prin adoptarea acestei legi se pune ordine în sistem şi au anunţat că punctul de pensie va creşte succesiv până în 2021, transmite Radio România Actualităţi.
Articol editat de Valentina Adam, 27 iunie 2019, 07:45
Noua Lege a pensiilor prevede o creştere treptată a punctului de pensie, de la 1.265 de lei la 1 septembrie, anul acesta, la 1.775 de lei în 2020 şi la 1.875 de lei în 2021. Din anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu inflaţia şi cu 50% din creşterea reală a câştigului mediu brut realizaţ potrivit proiectului.
Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minimum 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariu, iar cei cu vechime între 10 şi 15 ani, aflaţi în pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă, la fel, câte un procent.
De asemenea, potrivit noii Legi a pensiilor, se valorifică toate drepturile de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri. Dacă dupa recalcularea conform adeverinţelor aduse rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată iniţial.
Proiectul prevede tot patru categorii de pensii: de limită de vârstă, anticipată, de invaliditate şi cea de urmaş.
sursa RRA