[AUDIO] Dronele vor deveni operaționale în acest an în zona Banatului montan
Articol editat de Sebastian Dragomir, 23 ianuarie 2014, 17:48 / actualizat: 24 ianuarie 2014, 7:29
Primarul Caransebeșului, Marcel Vela, a declarat astăzi că aparatele de zbor fără pilot vor fi operaționale în zona Banatului montan până la sfârșitul acestui an. Odată achiziționat sistemul complet de monitorizare, supraveghere și intervenție în caz de dezastre sau accidente, se vor minimaliza daunele aduse oamenilor sau bunurilor, ne-a declarat Marcel Vela. El consideră că dacă exista comunicare bidirecțională, tragedia din Munții Apuseni, în urma căreia două persoane și-au pierdut viața într-un accident aviatic, putea fi evitată.
Deși în presa centrală s-a stipulat că aparatele coordonate de la sol reprezintă un moft al primarului, Marcel Vela declară că dronele nu supraveghează sărăcia la Caransebeș cum s-a spus, ci vor putea salva vieți.
Valoarea totală a proiectului „Managementul comun al situațiilor de urgență în zona transfrontalieră România – Serbia” este de 2,2 milioane de euro, din care 1,2 de euro vor reveni Caransebeșului. În prezent, administrația locală a demarat licitația pentru achiziția publică a sistemului de navigare, inclusiv a trei aparate de zbor dintre care unul extrem de performant, care va putea zbura indiferent de condițiile meteo.
Primarul Marcel Vela spune că înțelege suferința prin care trec persoanele implicate în accidentul aviatic pentru că și el s-a prăbușit cu elicopterul în Munții Țarcu în urmă cu aproape 7 ani. Din fericire, nu au existat pierderi de vieți omenești. Însă a înțeles necesitatea dezvoltării serviciului de situații de urgență. În acest context, și Unitatea Specială de Aviație va fi operațională din această primăvară pe Aeroportul Caransebeș, a adăugat edilul Marcel Vela.