Canada: Quebecul a adoptat două legi controversate privind laicitatea şi imigraţia
Adunarea naţională din Quebec a adoptat duminică două proiecte controversate de lege, susţinute de noul guvern centrist: primul prevede interzicerea însemnelor religioase pentru mai multe categorii de funcţionari care exercită poziţii de autoritate, precum poliţişti, judecători, avocaţi, gardieni şi profesori şi se va aplica doar persoanelor nou angajate, iar al doilea reformează sistemul de imigraţie, care se va baza de acum pe necesităţile de forţă de muncă ale provinciei francofone, relatează AFP, citată de Agerpres
Articol editat de Valentina Adam, 17 iunie 2019, 13:24
Primul proiect a fost principalul angajament de campanie ale premierului François Legaulţ al cărui partid, Coalition Avenir Québec (CAQ, centru-dreapta), este majoritar în Adunarea naţională. Partidul se afla la antipod faţă de poziţiile multiculturaliste apărate de premierul liberal al Canadei, Justin Trudeau.
Duminică, în jurul orei 04:00 (08:00 GMT), după o primă şedinţă-maraton de 19 ore, aleşii din Quebec au aprobat şi un proiect de lege privind imigraţia, care va presupune îndeosebi abandonarea a 18.000 de dosare de candidatură aflate în aşteptare.
Textul prevede o reformă a procesului de selecţie a candidaţilor, care se va baza de acum pe adecvarea competenţelor profesionale la necesităţile de forţă de muncă din Quebec. Legea va antrena anularea a 18.000 de dosare de candidatură, care afectează în total circa 50.000 de persoane. Aceste dosare au fost depuse pe vechiul sistem, bazat pe principiul primul venit – primul servit. Aceşti candidaţi la imigraţie vor trebui să depună o nouă cerere, în conformitate cu noul sistem. Guvernul regional a promis că timpul de evaluare a dosarelor pentru muncitorii calificaţi se va reduce de la 36 la 6 luni graţie acestei reforme.
Opoziţia a denunţat drept ‘inuman’ acest proiect de lege şi a acuzat ‘incapacitatea’ guvernului de a justifica abandonarea celor 18.000 de dosare.
Partidul lui Legault a ajuns la putere în octombrie cu promisiunea de a reduce cu peste 20% numărul imigranţilor şi refugiaţilor care ajung în fiecare an în Quebec, aminteşte AFP