Copii abuzaţi în Caraş-Severin! 56 de sesizări în 2018
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului din Caraş-Severin trage un semnal de alarmă, astăzi de Ziua Internaţională a Copiilor – victime ale agresiunii. Doar anul trecut către această instituţie au fost depuse 56 de sesizări, în aceste cazuri fiind implicaţi copii abuzaţi de membrii familiei sau de alte persoane din comunitate.
Articol editat de Daiana Rosca, 4 iunie 2019, 18:36 / actualizat: 5 iunie 2019, 6:44
După nenumărate anchete 7 cazuri au fost confirmate conform reprezentanţilor DGASPC Caraş-Severin. În plus sute de copii sună zilnic şi la Telefonul Copilului pentru a cere ajutor în legătură cu bătăile primite de la părinţi, bullying-ul de la şcoală sau abuzurile sexuale la care sunt supuşi.
Copiii beneficiază, conform legislaţiei în vigoare, de o serie de drepturi care le asigură protecţie şi asistenţă, însă respectarea acestora revine, în principal, în sarcina părinţilor. Aceştia sunt răspunzători pentru creşterea şi asigurarea dezvoltării copiilor, tinând seama de interesul lor. În caz contrar, părinţii pot fi sancţionaţi cu amenzi substanţiale şi chiar închisoare. Dacă ar fi să facă un top al motivelor apelurilor telefonice de la minori, pe primul loc se află nevoia de comunicare a micuţilor. Părinţii lipsesc tot mai mult din viaţa copiilor din cauza programului de lucru încărcat sau din cauza locului de muncă în străinătate, iar copiii acuză abandonul emoţional”, explică şi reprezentanţii Asociaţiei Telefonul Copilului.
Un alt motiv ar fi dorinţa de îmbunătăţire a relaţiei cu părinţii. Copiii sunt afectaţi de faptul că părinţii nu acordă importanţă nevoilor lor de afecţiune, de exprimare şi dezbatere a problemelor specifice vârstei şi de aceea, se creează o barieră de comunicare şi relaţionare între aceştia. Uneori, copiii recurg la gesturi extreme, deoarece nu reuşesc să identifice o cale de comunicare cu părinţii lor.