Salvaţi Copiii oferă o şansă la viaţă copiilor născuţi prematur! În Caraş-Severin, rata mortalităţii infantile este alarmantă
Salvați Copiii demarează un plan amplu de dotare a maternităților din Regiunea Vest. În urma analizei situației și a datelor primite de la medici, organizaţia a decis o investiție masivă în maternitățile din acaestă zonă, în valoare totală de 728.000 lei.
Articol editat de Casandra Silitra, 21 mai 2019, 14:42 / actualizat: 22 mai 2019, 13:11
Organizația Salvaţi Copiii a demarat un plan complex de dotare a secțiilor de terapie intensivă neonatală din țară, unde aparatura medicală precară, acolo unde nu lipsește cu desăvârșire, îngreunează munca medicilor și duce la adevărate drame: prematuri care nu supraviețuiesc pentru că nu s-a găsit pentru ei un incubator disponibil.
În judeţul Caraş-Severin există o rată ridicată a mortalităţii, mai exact 10.4 la mia de copii nascuţi vii, procent ce a determinat Organizaţia Salvaţi Copiii să ia decizia unei investiţii urgente şi consistente.
Astfel, Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, a primit aparatură medicală vitală, în valoare de 97.150 lei, iar Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă va fi dotat cu aparatură în valoare de 47.000 lei.
În urma analizei situaţiei şi a datelor primite de la medici, Salvaţi Copiii a dotat prioritar cele două spitale din judeţul Caraş-Severin cu un ecograf şi un infuzomat pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, iar un incubator de transport va ajunge la
Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă.
”Situația maternităților din România rămâne una critică și avem situații în care medicii pierd timp prețios încercând să găsească un loc liber într-o secție de terapie intensivă neonatală superior dotată. Este o dramă pe care o împărtășesc deopotrivă părinții și medicii. Salvați Copiii a decis să pună în aplicare un plan de măsuri urgente și, în urma consultărilor cu medicii, să doteze secțiile de terapie intensivă neonatală unde prematurii pot fi salvați”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Regiunea de Vest se remarcă atât prin numărul mare de cazuri pe care le tratează, cât și prin discrepanța dintre județe: în vreme ce Hunedoara are o rată a mortalității infantile sub media națională, de 5,9 la mia de copii născuți vii, Caraș-Severin are o rată sever ridicată, de 10,4 la mie. Rata mortalității infantile este de 6,2 la mie în județul Arad și de 7,5 la mie în Timiș, unde maternitățile din Timișoara deservesc mai multe județe.
”Salvați Copiii se află în cel de-al optulea an al campaniei de combatere a mortalității infantile, un program extrem de complex și la care organizația nu a renunțat, oricât de greu ar fi fost. Mai mult chiar, a reușit să convingă companii, instituții, susținători că e o cauză socială care ne privește pe toți. Prematurii au nevoie de vocea noastră, de ajutorul nostru concret”, a declarat Amalia Năstase, Ambasador al Programului Salvați Copiii de Reducere a Mortalității Infantile.
Viața prematurilor depinde de investiția în maternități: 3,5% din impozitul pe venit- în cazul persoanelor fizice, respectiv 20% din impozitul pe profit – în cazul companiilor, a mai declarat Amalia Năstase.
Salvați Copiii România a identificat, de-a lungul celor opt ani de campanie pentru reducerea mortalității infantile, mecanisme de finanțare care să acopere componenta de intervenție, pentru că salvarea vieților copiilor născuți prematur este o urgență.
Organizaţia Salvaţi Copiii România a demarat un plan de urgenţă, pentru a duce aparatură medicală esenţială acolo unde nevoile sunt imediate: astfel, în 2019, peste 115 aparate vor ajunge la 49 de maternităţi. Până la sfârşitul anumlui, numărul total al maternităţilor dotate de la începutul programului se va ridica la 96, cu peste 630 de echipamente medicale.