Povestea „Stropi de soare” continuă – Centrul Şcolar „Aurora” Reşiţa a organizat festivalul regional dedicat copiilor cu cerinţe educaţionale speciale
Pentru a doua oară în Caraş-Severin, astăzi, 17 aprilie, s-a desfăşurat un eveniment cultural adresat copiilor cu cerinţe educaţionale speciale. Festivalul regional cu participare naţională „Stropi de soare ” a fost organizat de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Aurora” Reşiţa. Pe scena cinematografului Dacia au evoluat formaţii artistice din 10 şcoli din Timiş, Hunedoara, Bihor, Caraş-Severin şi din Bucureşti .
Articol editat de Radio Resita, 17 aprilie 2019, 20:22
Peste 150 de copii au atras aplauze la scenă deschisă prin actul artistice la cele 5 secţiuni ale concursului: dansuri populare, teatru, grupuri corale, dans modern şi recitare poezie în grai bănăţean.
La acest festival s-au întâlnit cu multă prietenie elevii şcolii gazdă cu oaspeţii veniţi din Oradea, Simeria, de la Lugoj şi Timişoara, Caransebeş, Bocşa, Reşiţa şi de la Şcoala specială gimnazială nr.9 din Bucureşti.
Juriul Festivalului „Stropi de soare” a desemnat câştigătorii la fiecare secţiune de concurs care au fost recompensaţi cu diplome şi cupe.
Primul loc pe podium a fost obţinut de două ansambluri de dansuri populare provenite de la Şcoala specială „Orizont” din Oradea şi de la Centrul de Pedagogie Curativă din Simeria. La secţiunea teatru, copiii de la Şcoala specială nr.9 din Bucureşti au obţinut punctajul maxim alături de „Copiii Primăverii” şi cei de la Centrul „Aurora” din Reşiţa. Cei mai buni recitatori în grai bănăţean au fost desemnaţi elevii Cernescu Petronela de la Centrul „Primăvara” Reşiţa, Stoica Ionuţ de la Şcoala specială „Christiana” din Bocşa şi Constantin Evelin de la şcoala organizatoare.
„Azur” a fost ales cel mai bun grup coral format din fetele de la „Aurora” iar la dans modern a fost pe prima treaptă a podiumului trupa „Zumba Dance” de la C.S.E.I. „Orizont” din Oradea.
Publicul numeros din sala cinema Dacia din Reşiţa a fost impresionat de toate reprezentaţiile de pe scenă. Dansurile populare din Banat şi din Bihor au dat multă culoare spectacolului în care artiştii erau copiii speciali care mereu şi mereu dovedesc prin ceea ce fac că sunt aleşi să fie speciali.
S-a remarcat ca de fiecare dată trupa de teatru a Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă „Aurora” cu piesa „Vizita”, iar copiii de la Centrul Primăvara din Reşiţa cu toată candoarea lor au transmis multe pilde în sceneta „Proverbe”.
„Stropi de soare” şi căldura venită din suflet de copil au oferit şi cei doi dansatori de la Simeria care învaţă la Centrul de Pedagogie Curativă. Ei au fost „Romanticii” care prin momentul lor plin de emoţie au atras aplauzele prelungite ale spectatorilor ca semn de apreciere pentru actul artistic susţinut.
Povestea „Stropilor de soare” de la Reşiţa va continua anul viitor la nivel naţional, aşa a promis iniţiatorul acestui eveniment, directorul C.?.E.I. „Aurora” Reşiţa, prof. Liviu Moise, cel care astăzi, 17 aprilie, a realizat alături de întreaga echipă de cadre didactice a şcolii, a doua ediţie a unui festival de excepţie, ajuns în acest an la etapa regională. Povestea va avea multe pagini şi eroii vor fi mereu ei, copiii speciali.
Manifestarea cultural educativă a fost organizată de C.S.E.I. „Aurora” din Reşiţa cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Casa Corpului Didactic Caraş-Severin, Colegiul Economic al Banatului Montan Reşiţa, Consiliul Local şi Primăria Reşiţa, Consiliul Judeţean Caraş-Severin.
(Mihaela Holub)