[UPDATE] Dorin Imbrea: Focarul de scrapie identificat în Caraş-Severin, a fost stopat de DSVSA
[UPDATE] Cărăşenii pot consuma liniştiţi carnea de la ovinele sacrificate, a dat asigurări directorul DSVSA Caraş-Severin, Dorin Imbrea. Cazul de scrapie, depistat recent într-o gospodărie din localitatea Petroşniţa, a fost unul singular, iar măsurile prompte aplicate de inspectorii sanitar-veterinari au stopat extinderea focarului:
Articol editat de Gerhard Chwoika, 9 aprilie 2019, 17:00
Dorin Imbrea a mai spus că, cetăţenii să consume carne de oaie doar din centrele amenajate în pieţele agroalimentare şi abatoarele autorizate sanitar-veterinar şi să evite să cumpere direct din exploataţiile particulare sau de pe tarabele din pieţe.
***
Reprezentanţii ANSVSA, în alertă în mai multe judeţe din ţară.
În perioada prepascală, destinată mai ales vânzării şi sacrificării mieilor şi a iezilor, este monitorizată mişcarea ovinelor şi caprinelor de la ferme sau exploataţii către abatoare autorizate sanitar-veterinar, urmare confirmării scrapiei în judeţele: Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara, Sibiu, Argeş și Constanţa.
În toate pieţele agroalimentare în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală, este asigurat necesarul de personal sanitar-veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică, spun reprezentanţii DSVSA.
Inspectorii sanitar-veterinari fac apel şi la vigilenţa primăriilor pentru eficientizarea acţiunilor de inspecţie şi control, în limita competenţelor stabilite de lege şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu autorităţile locale şi judeţene.
Cunoscută și ca ”boala oii nebune”, encefalopatia spongiformă transmisibilă a ovinelor – scrapia este o boală neurodegenerativă, contagioasă, specifică ovinelor şi caprinelor de peste 18 luni, cu o evoluţie extrem de lentă. I se mai spune şi boala tremurătoare a oilor, ea afectând sistemul nervos central al caprinelor şi ovinelor şi se manifestă prin necoordonare în mers şi prurit intens. Printre simptomele bolii se numără scrâşnitul din dinţi, lipsa poftei de mâncare şi implicit scăderea în greutate, decesul survenind în urma epuizării animalului.
Surse de transmitere a boli pot fi reprezentate de oi bolnave și purtătoare de prioni infectanți, ca surse principale, dar trebuie luate în considerare și apa, furajul, pășunea, uneltele contaminate în special prin învelitorile fetale, care reprezintă țesuturi cu titru infectant mediu.
Chiar dacă scrapia NU reprezintă un pericol pentru oameni, specialiştii spun că se impune prudenţă în gestionarea bolii, iar legea interzice expres comercializarea cărnii infectată cu acest virus.
Conform medicilor veterinari, se poate ajunge până la sacrificarea tuturor animalelor din exploataţia în care a fost depistat virusul, proprietarul fiind despăgubit pentru fiecare animal, singura condiţie fiind ca acestea să fie înregistrate în evidenţa Direcţiei Sanitar Veterinare.