Ministerul Culturii ia măsuri după ce tavanul Băilor Neptun s-a prăbuşit
Ministerul Culturii lucrează la un act normativ prin care să se poată interveni asupra clădirilor istorice, fără acordul proprietarului, pentru a împiedica degradarea lor, a declarat ministrul Culturii, Daniel Breaz.
Articol editat de Mirabela Afronie, 1 aprilie 2019, 07:13 / actualizat: 1 aprilie 2019, 14:15
“Lucrăm acum la un act normativ prin care statul să poată interveni, acolo unde se consideră, indiferent de dreptul de proprietate al clădirii respective sau al sitului arheologic respectiv, fără acordul proprietarilor, pentru a nu pierde anumite vestigii, pentru a nu pierde anumite obiective, unele turistice, altele istorice, altele arheologice. Un exemplu este Biblioteca Batthyaneum, unde vom cere urgentarea rejudecării recursului. Au depus cei de la Biserica Romano-Catolică recurş termenul este undeva în anul 2021, vă daţi seama, Batthyaneum-ul nu poate aştepta până atunci. Cerem rejudecarea de urgenţă, avem toate motivele din lume. Acest act normativ ne va permite să facem acest lucru”, a declarat ministrul.
El a precizat că a decis să ia această măsură după ce tavanul unei clădiri din Herculane s-a prăbuşit, iar primarul oraşului l-a acuzat că nu a intervenit pentru oprirea degradării construcţiei.
Întrebat despre situaţia Cetăţilor Dacice din Hunedoara şi Alba, care riscă să se degradeze în aşteptarea unei situaţii clare privind autoritatea care le administrează, ministrul Culturii a declarat că în această situaţie măsurile trebuie luate de administraţia locală, iar ministerul va oferi supertul legislativ pentru întocmirea documentelor de proprietate.