Peste două mii de primari cer bani pentru realizarea cadastrului general
Articol editat de Alin Datcu, 29 martie 2019, 21:39
În 2019, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) acordă finanțare în valoare de 280 de milioane de lei pentru înregistrarea cu prioritate a imobilelor din extravilan. Primăriile pot cere acești bani de la oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI) începând de luna viitoare. Lucrările sunt gratuite pentru cetățeni.
ANCPI a lansat astăzi, la Bistrița, cea de-a cincea etapă de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF). La ședința de lucru au participat președintele – director general al ANCPI, Radu – Codruț ȘTEFĂNESCU, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Victor FRENȚ, prefectul județului Cluj, Ioan Aurel CHERECHEȘ, dar și aproximativ 30 de primari din cele două județe.
Reprezentanții autorităților centrale și locale au discutat despre rezolvarea problemelor întâmpinate în realizarea lucrărilor de cadastru general și au încercat să găsescă soluții pentru accelerarea PNCCF.
„Simplificarea continuă a legislației și a procedurilor și majorarea anuală a sumelor destinate lucrărilor de înregistrare a imobilelor fac ca astăzi să avem aproape 2.200 de primari care doresc să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale. Avem confirmarea că, în 2019, vor fi accesați banii pentru înregistrarea a peste patru milioane de imobile cu o suprafață totală de 3,3 milioane de hectare. Este bine, dar am convingerea că putem mai mult. Dispunem de banii necesari, însă avem nevoie de ajutorul tuturor celor implicați în acest proces. Vom organiza, în continuare, ședințe de lucru în toate județele, pentru a explica, pe înțelesul tuturor, de ce cadastrul reprezintă primul pas spre civilizație și dezvoltare. Ne-am asumat un termen limită, este vorba despre anul 2023 și trebuie să îl respectăm”, a declarat Radu-Codruț ȘTEFĂNESCU, președinte – director general al ANCPI.
În 2019, fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) poate primi 160.000 de lei, față de 155.000 de lei în 2018, 150.000 de lei în 2017 și 135.000 de lei în 2016. ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate.Potrivit reglementărilor în vigoare, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor.
Mai multe informații referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a ANCPI, www.ancpi.ro.