Parlamentul European aprobă noi reguli privind drepturile de autor în mediul digital
Potrivit acordului care include prevederi referitoare la protejarea libertăţii de expresie, autorii şi editorii de presă vor putea negocia drepturile de autor cu giganţii internet.
Articol editat de Valentina Adam, 27 martie 2019, 09:35
Directiva vizează să asigure aplicarea legislaţiei privind drepturile de autor de lungă durată şi în cazul mediului digital. YouTube, Facebook şi Google News sunt câteva din companiile de internet care vor fi cel mai mult afectate de noua legislaţie. Directiva doreşte de asemenea să asigure faptul că internetul va rămâne un spaţiu de libertate a expresiei.
Giganţii tehnologiei, obligaţi să împartă veniturile cu artiştii şi jurnaliştii
Directiva va consolida şansele deţinătorilor de drepturi, în special muzicieni, artişti interpreţi şi scenarişti („creatori”), ca şi ale editorilor de presă, de a negocia acorduri mai bune privind plata pentru utilizarea lucrărilor lor atunci când sunt încărcate pe platformele de internet. În practică, platformele de internet devin responsabile în mod direct pentru conţinutul încărcat pe site-urile lor, iar editorii de ştiri vor primi automat dreptul de a negocia înţelegeri în numele jurnaliştilor lor pentru articolele utilizate de către agregatorii de ştiri.
Principalele modificări:
Platformele internet sunt responsabile pentru conţinutul încărcat de utilizatori
Directiva nu se aplică în mod explicit asupra anumitor materiale încărcate, precum meme sau GIF-uri
Linkuri către articole de ştiri, însoşite de cuvinte simple sau extrase foarte scurte, pot fi partajate gratuit
Jurnaliştii trebuie să primească o cotă-parte din toate veniturile legate de drepturile de autor obţinute de editorii lor
Platformele nou-înfiinţate sunt supuse unor obligaţii reduse
Votul marchează finalul procesului legislativ pentru Parlamentul European, început în anul 2016. Statele membre vor trebui acum să aprobe decizia în următoarele săptămâni. Dacă statele membre vor accepta textul propus de Parlamenţ acesta va intra în vigoare în urma publicării în Jurnalul Oficial, iar statele membre vor avea doi ani pentru a transpune directiva la nivel naţional.
sursa foto: europarl.europa.eu