Titu Bojin: Lucrările de regularizare a Bârzavei nu afectează zona transfrontalieră cu Serbia
Pe aproximativ 50 de kilometri de-alungul cursului râului Bârzava din Timiş şi Caraş-Severin, precum şi pe doi dintre afluenţii acestuia, Fizeş şi Vornic, Administraţia Naţională Apele Române, are programate ample lucrări de amenajare.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 19 martie 2019, 14:14
Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat, Titu Bojin a precizat pentru Radio Reşiţa că, intervenţiile proiectate prevăd: realizarea şi înălţarea de diguri de apărare cum sunt ele în proiectul, consolidarea malurilor cursurilor de apă şi repunerea în funcţiune a unui polder la Gherteniş pentru preluarea şi dirijarea debitelor în caz de inundaţii.
La ora actuală, proiectul este în dezbatere la agenţiile de mediu Timiş şi Caraş-Severin, iar specialiştii ABA Banat sunt în procedura de identificare a proprietarilor de terenuri de-alungul cursului de apă.
„Pe o lungime de 49 de kilometri vor fi făcute reprofilări şi pe afluenţii care vin către Bârzava prinşi şi ei în proiect. În aceste condiţii sunt 14 km de diguri de apărare care le vom aduce la cotele din proiect, sunt consolidări şi un polder la Gherteniş, care la ora actuală lucrează doar în situaţii excepţionale şi dorim să putem folosi acest polder mult mai frecvent atunci când va fi necesar ca să deschidă să poată să preia din cantitatea de apă care se adună. La ora actuală suntem la mediu pentru dezbaterile pe linie de mediu şi aprobare de la nivelul judeţelor Caraş-Severin şi Timiş. Suntem în procedura de identificare a tuturor proprietarilor pe culoarul care presupune Bârzava care sperăm noi să fie finalizate, ca în cursul lunii septembrie să putem semna contractul lucrărilor de construcţie pentru posibilitatea demarării acestor intervenţii”.
Titu Bojin a mai spus că, lucrările nu sunt executate în zona de graniţă şi nu afectează în niciun fel spaţiul transfrontalier cu vecinii sârbi.