Noi schimbări în învățământ: fără Evaluare Națională la clasa a VIII-a și învățământ obligatoriu până la clasa a XII-a
Elevii de clasa a VIII-a ar putea să nu mai susțină Evaluarea Națională după ce Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a spus că a lansat dezbateri publice cu directorii școlilor pentru a decide daca ecest examen este unul justificat. În condițiile în care, de anul viitor, învățământul obligatoriu va fi extins cu încă trei ani, până la clasa a XII-a.
Articol editat de Casandra Silitra, 6 martie 2019, 11:47
Modificarea duratei învățământului obligatoriu se va face printr-un proiect de lege care modifică Legea Educației, aflat chiar astăzi la vot decisiv pe ordinea de zi a ședinței de plen a Senatului.
”Este acum la Senat, chiar este pe lista de vot, o lege care stabilește obligativitatea ultimelor două grupe la grădință – grupa mijlocie și grupa mare – și ultimii doi ani de liceu, începând din anul 2020. Anul acesta va trebui să pregătim preluarea, la început de ciclu și la sfârșit de ciclu, în învățământul obligatoriu,” a declarat ministrul Ecaterina Andronescu pe 5 martie la Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, din Camera Deputaților.
În prezent, învățământul obligatoriu începe la clasa pregătitoare și se încheie la clasa a X-a. Legea Educației în forma sa inițială prevedea însă trecerea clasei a X-a la gimnaziu și un liceu de doar 3 ani – prevederi neaplicate nici până acum.
Casandra Butean