Internetul ajunge greu în mediul rural. Primării cu „www-uri” neactualizate
Articol editat de Mirabela Afronie, 17 ianuarie 2014, 12:06 / actualizat: 17 ianuarie 2014, 15:25
Conform normelor Uniunii Europene şi a legislaţiei româneşti în vigoare, primăriile, consiliile locale şi toate instituţiile publice trebuie să aibă site-uri web proprii pe internet care să conţină informaţii utile şi actualizate constant despre activitatea instituţiei respective şi pentru cetăţeni (informaţii despre localitatea respectivă, hotărârile Consiliului Local, deciziile primarului, bugetul, registrul datoriilor publice, programul de investiţii, declaraţii de avere, etc).
Vrând-nevrând, fiecare instituţie trebuie să aibă câte un „www”. Am hotărât să urmărim şi noi această problemă şi am luat la rând primăriile din zona de vest a ţării. Situaţia stă în felul următor: o parte din primării nu au site-urile actualizate, iar dacă le au, informaţiile sunt irelevante, ba mai mult, unele nici măcar nu au pagină electronică şi exemplificăm:
Primăria Deveselu din judeţul Mehedinţi, comună mare, 2.200 de locuinţe, aproape 4.000 de suflete, un site de tot dragul. Ultima actualizare… o convocare a consilierilor locali pentru şedinţa din 19 noiembrie, anul de graţie 2010.
Rămânem tot în Mehedinţi: Isverna. Ultima actualizare tot în 2010. Ce aflăm de pe pagina de web a instituţiei? Doar câteva date geografice, în rest nimic. Nici numărul de locuitori, nici date despre economie, agricultură, ori altceva. Nici măcar o „potrea”, cum spune bănăţeanul, din pagina numită pompos – galerie foto.
Renumită pentru hărnicia oamenilor, dar şi pentru varza şi cartofii săi, comuna Belinţ din judeţul Timiş este, dar lipseşte cu desăvârşire când încerci o căutare pe internet: două comunicate unul din iulie, altul din septembrie. Ambele din 2010. Să fie oare acest 2010 anul în care s-a terminat internetul în mediul rural?
În Caraş-Severin site-urile au fost realizate la comun, de Consiliul Judeţean probabil, urmând ca primăriile să le actualizeze. Ei aş, încercaţi să căutaţi orice comună pe internet şi să-mi spuneţi şi mie ce aflaţi. Asta dacă aflaţi ceva.
În condiţiile în care România ocupă locul 5 în lume la viteza conexiunilor la internet (potrivit unui clasament realizat de bloomberg.com), şi în care informaţia este foarte importantă, este inadmisibil ca administraţia publică să nu aibă actualizate aceste site-uri. Sunt funcţionari plătiţi din bani publici care nu îşi fac treaba din păcate! Şi cum presa nu doarme… vom reveni asupra acestui subiect. Poate, poate se va trezi cineva.