„Tradiţii sănătoase – Ştiinţă pentru generaţiile viitoare”
Universitatea de Vest din Timişoara a găzduit în 14 februarie 2019, conferinţa care a marcat deschiderea proiectului Healthy Traditions – Science for Next Generation, finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria. Proiectul este implementat de Asociaţia „Iris Research” din Arad, în calitate de beneficiar şi de Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) şi Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), în calitate de parteneri. În mod specific, proiectul presupune identificarea a 15 localităţi din judeţele Arad şi Timiş, respectiv din regiunea Bekes (Ungaria), care vor fi observate şi studiate din perspectiva tradiţiilor lor, mizându-se pe identificarea unor elemente comune.
Articol editat de Radio Resita, 15 februarie 2019, 11:38
Alături de reprezentanţii celor trei instituţii partenere în proiect, la eveniment au participat Victor Alexeev, secretar de stat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula. La eveniment au participat printre alţii, Otilia Hedeşan, prorectorul UVŢ Maria Gurzau Csegledi, directorul LNB, Claudia Toma, preşedinte Iris Research, Delia Kovacs redactor-şef al publicaţiei Cronica, Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal din Timişoara, s.a. În cuvântul său, Victor Alexeev a arătat că „acest proiect este nemijlocit legat de tradiţiile noastre. El ar merita să se deschidă şi către celelalte comunităţi istorice. În aceste comunităţi, în multe cazuri, tradiţia este adesea mai bine păstrată decât în interiorul ţării”. La rândul său, Florin Vasiloni a subliniat că este foarte important ca pe lângă obiectivele de infrastructură să se construiască punţi între oameni. Cunoaşterea tradiţiilor locale poate avea un efect benefic pentru construirea unui viitor mai bun.
La finalul conferinţei, invitaţii au avut ocazia să viziteze expoziţia fotografică „Am chipuit, am pingălit, am snimuit”, realizată de masteranzii Universităţii de Vest din Timişoara, la finalul cercetărilor derulate la comunităţi româneşti din Ungaria, Bucovina şi Transcarpatia, între anii 2006- 2008, în cadrul unui proiect finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al României prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Cu acest prilej, consulul general Florin Vasiloni a avut o întrevedere cu Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş. Consulatul General al României va organiza, în parteneriat cu CJ Timiş, o manifestare cultural-ştiinţifică, pentru a marca Ziua Europei, în cadrul comunităţii istorice româneşti la Gyula, în cursul lunii mai a acestui an.