UEM Reşiţa la mâna ADR Vest
Campusul universitar la standarde europene al Universităţii „Eftimie Murgu” din Reșița, în aceeaşi fază ca şi acum 2 ani, adică doar finalizat în proporţie de 90%. Investiţia din bani europeni stagnează, iar termenul de finalizare se apropie cu paşi repezi.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 6 februarie 2019, 17:27 / actualizat: 7 februarie 2019, 9:47
O investiţie de peste 24 de milioane de lei, lucrare finanțată din fonduri europene cu termene clare și precise, care urma să îmbunătăţească condiţiile de cazare şi pregătire ale studenţilor universităţii reşiţene, este în aceeaşi fază ca şi acum doi ani, adică cu lucrările finalizate în proporţie de 90% şi pe mâna unui nou constructor, contractat recent, cu care se încearcă acum evitarea situației penalizării și restituirii banilor către Comisia Europeană.
Sorin Maxim, şeful ADR Vest, prezent la Reşiţa, spune că modernizarea campusului universitar este singurul proiect nefinalizat din Caraş-Severin, contractat prin programul operaţional regional încă din anul 2012:
„Campusul universitar este singurul proiect pe regiune care a rămas nefinalizat. În rest celelalte proiecte care sunt aproape 500, toate au fost închise, niciunul nu a rămas agăţat pe drum, deci e singurul care sperăm ca până la sfârşitul lunii martie să fie închis pentru că altfel va fi destul de delicată procedura de a fi recuperate sumele care au fost deja înaintate; proiectul fiind peste 90% executat în acest moment.
Riscul pierderii celor peste 5,5 milioane de euro fără TVA, valoarea acestei investiţii, este mare, iar termenul de finalizare impus, destul de aproape, mai exact sfârşitul lunii martie 2019, însă, dacă vremea va fi potrivnică este posibil ca acesta să nu poată fi respectat.
Christian Paul Chioncel – prorectorul universităţii reşiţene, a declarat pentru Radio Reşiţa că, după o lungă fază de tergiversări şi renegocieri, de ordinul lunilor, lucrările au intrat pe un făgaş normal şi are speranţe că ADR Vest va oferi credibilitatea unităţii de învăţământ superior, aşa cum a făcut-o şi până în prezent prin rapoartele de progres, întocmite lunar la faţa locului:
„La momentul actual complexul cămin-cantină, a cărui modernizare, extindere, reablitare a început pe baza unui proiect european finanţat pe axa POR şi care avea termen de finalizare, iniţial, 31.12. 2015 a intrat de la momentul respectiv, din păcate, într-o fază de conservare deoarece firma care a câştigat iniţial contractul de lucrări a intrat în faliment şi lucrările nu au putut continua. Echipa care a venit la conducerea universităţii din iulie 2016 a căutat să iniţieze demersurile necesare pentru a găsi o posibilitate de reziliere de comun acord cu constructorul iniţial, ceea ce de altfel s-a şi întâmplat, astfel că din momentul septembrie 2017, când s-a reuşit această reziliere, universitatea a făcut o serie de demersuri pentru a găsi un nou constructor menit să finalizeze lucrările care au rămas. La finele anului trecut s-a identificat o firmă care cu data de 16 octombrie 2018 a semnat un contract de finalizare pentru lucrările aferente acestei investiţii. Precizez faptul că, acest contract este în valoare de 3.900.000 de lei fără TVA şi prevede finalizarea lucrărilor de finisare la această investiţie.”
Acum, rămâne de văzut dacă ADR Vest va reuși să mai aibă răbdare și să creadă că, măcar în ceasul al doisprezecelea, lucrările se vor finaliza, așa cum au fost angajate. (Hardy Cvoica)