Parlamentul Franţei a adoptat o lege menită să reducă protestele violente
Trei articole din această lege au stârnit şi ieri, dezbateri aprinse printre deputaţii care vor să sancţioneze manifestanţii agresivi şi cei care susţin că prin noile măsuri se aduce atingere dreptului fundamental al cetăţeanului de a manifesta.
Articol editat de Valentina Adam, 6 februarie 2019, 10:05
Primul dintre ele şi cel mai disputat a fost acela care spune că reprezentantul statului în teritoriu şi şeful poliţiei la Paris pot decide, ca măsură preventivă, să le interzică unor persoane ce reprezintă un pericol pentru ordinea publică să participe la manifestaţii. Până acum numai judecătorii puteau da acest tip de dispoziţie. În cazul încălcării acestui tip de interdicţii, persoanele respective riscă şase luni de închisoare şi amendă de 7.500 de euro.
Al doilea articol se referă la prevederea care le dă dreptul forţelor de ordine să delimiteze un perimetru de securitate şi, cu şase ore înainte de începerea manifestaţiei, să-i controleze pe participanţi pentru a verifica dacă au asupra lor obiecte periculoase.
A trecut de votul final şi articolul ce vizează pedepsirea celor care îşi acoperă feţele în timpul manifestaţiilor pentru a nu fi înregistraţi de camerele video şi identificaţi de poliţie mai târziu. Aceştia riscă un an de închisoare şi o amendă de 15.000 de euro.
Textul final adoptat de Adunarea Naţională se întoarce la Senaţ unde va intra în dezbatere luna viitoare.
RRA