Declaraţiile premierului Victor Ponta au afectat independenţa justiţiei
Articol editat de Mirabela Afronie, 16 ianuarie 2014, 15:35
CSM a adoptat astăzi raportul Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile premierului Victor Ponta de după condamnarea lui Adrian Năstase. Afirmaţiile făcute în data de 6 ianuarie au afectat imaginea şi independenţa procurorilor DNA, fiind de natură să contribuie la pierderea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie, se arată în raportul însuşit de CSM.
Mai mulţi membri ai CSM au făcut din nou un apel către oamenii politici la reţinere în declaraţii şi au subliniat că atacurile la adresa procurorilor şi judecătorilor s-au înmulţit în ultima perioadă. În interiorul CSM s-a discutat şi despre cum ar trebui să se reacţioneze în astfel de situaţii: dacă e suficient un apel general sau dacă este oportun un răspuns ferm la fiecare astfel de caz.
S-a amintit şi de declaraţiile de ieri ale preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa. Nicuşor Constantinescu, pentru care s-a cerut de asemenea verificarea Inspecţiei Judiciare, ca şi în cazul comunicatului de susţinere a acestuia emis de Consiliul Judeţean. Este vorba despre un asalt care probabil va continua – spun membrii CSM – având în vedere că este vorba de un an electoral. Însă preşedinta ÎCCJ, judecătoarea Livia Stanciu, atrage atenţia că astfel de atitudini sunt inacceptabile.
„În ultima perioadă au apărut atâtea atacuri, cel puţin la adresa judecătorilor supremi…Am crezut că poate în virtutea unei relaţii de colaborare interinstituţionale aceste atacuri vor înceta. Indiferent că suntem într-un an electoral, nu avem dreptul, indiferent ce poziţie deţinem în stat, să facem afirmaţii de acest gen la adresa justiţiei”, spune Livia Stanciu.
Ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, consideră că unele declaraţii făcute de politicieni trebuiau într-adevăr cel puţin nuanţate, dar crede că mai important decât vorbele sunt faptele iar guvernul, spune ministrul, a dovedit că sprijină în mod constant independenţa justiţiei prin cadrul legislativ şi prin susţinerea financiară. Robert Cazanciuc anunţă că în scurt timp va supune atenţiei un proiect de cod de conduită care să impună anumite limite poziţiilor publice ale politicienilor în raport cu justiţia.
„Se întâmplă de mult timp ca dezbaterea politică să aibă în centrul atenţiei justiţia. De aceea cred că este nevoie de o dezbatere cu judecătorii, cu procurorii, cu societatea civilă, cu politicienii pentru a stabili câteva repere de comun acord agreate atunci când discutăm despre justiţie. Noi avem deja creionate câteva idei şi sper ca în scurt timp să organizăm o dezbatere publică cât mai largă”, spune Robert Cazanciuc.