[FOTO] Prefectura şi DSVSA Caraş-Severin în alertă maximă: Pesta porcină africană bate la porţile judeţului!
Centrul local de combatere a bolilor Caraş-Severin s-a reunit marţi, 29 ianuarie în şedinţă, după ce a fost confirmat virusul pestei porcine africane în judeţele Arad şi Timiş.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 29 ianuarie 2019, 15:32 / actualizat: 29 ianuarie 2019, 17:10
Prefectul Matei Lupu a dispus reprezentanţilor UAT-urilor prezente să ia măsuri imediate dacă se constată cel mai mic semn de îmbolnăvire a vreunui purcel sau porc din gospodăriile cetăţenilor şi să identifice din timp un teren, pe raza localităţii pe care o administrează, pentru ecarisarea animalelor în cazul apariţiei unei eventuale epidemii:
„Măsurile care trebuie să le luăm este de a evita introducerea de animale bolnave în judeţul Caraş-Severin. Pot să spun că până la ora actuală nu avem suspiciuni de pestă porcină în judeţ, dar este mai bine să previ decât să tratezi. Încercăm să facem tot ce putem, am invitat tot ce înseamnă instituţie publică şi UAT ca să înţeleagă cât de grav ar fi să avem focare de pestă porcină în judeţul nostru. Sarcinile sunt trasate, acum o să încercăm să limităm introducerea de animale bolnave în judeţ.”
Directorul DSVSA Caraş-Severin, Nicolae Crista a infirmat ştirea că, exemplare purtătoare de virus ar fi fost comercializate şi în judeţ. La această oră nu există nicio suspiciune de pestă porcină africană, a spus acesta pentru Radio Reşiţa:
„E foarte important să înţeleagă cetăţeanul şi să ne spună că i-au murit un purcel sau un porc. Dacă nu ne va spune nimeni nimic, noi nu avem de unde să ştim ce se întâmplă la fiecare cetăţean în curte. Caraş-Severinul astăzi nu are declarat, nu am primit nicio informaţie de porci sau purcei morţi.”
O şedinţă similară s-a consumat astăzi şi la Direcţia sanitar-veterinară, după ce medicii veterinari concesionari au fost convocaţi la sediul instituţiei. (Hardy Cvoica)