[FOTO] „EMINESCU ȘI ROMÂNIA: O DESCOPERIRE PERMANENTĂ”
Despre Mihai Eminescu, Patriarhul limbii și literaturii române, născut pe 15 ianuarie 1850, se cuvine a vorbi cu simplitatea firească a gestului prin care îi aprindem o lumânare și-i dăm spre pomenire o cană cu apă, așezate peste un ștergar alb cusut cu margini tricolore. Un ștergar, peste care, din flacăra lumânării să curgă lumina în ostoirea apei, pentru a binecuvânta rugăciunea unui întreg popor care-și mărturisește veșnicia în rostirea simplă a numelui celui ce-a binecuvântat poezia cu geniul său.
Poetul nostru național, Mihai Eminescu, este o conștiință de cultură deschisă către români cu aripile cerului pentru a ne închega eternitatea în slova rugăciunii rostită în viers românesc.
Articol editat de Radio Resita, 12 ianuarie 2019, 20:09 / actualizat: 14 ianuarie 2019, 12:27
În Banatul de Munte, sub genericul „EMINESCU ȘI ROMÂNIA: O DESCOPERIRE PERMANENTĂ”, Biblioteca Județeană ,,Paul Iorgovici” Caraș -Severin marchează cei 169 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale prin organizarea următoarelor evenimente:
Marți, 15 ianuarie 2019, ora 12.00, Sediul Central al Bibliotecii Județene ,,Paul Iorgovici” Caraș-Severin :
La steaua care-a răsărit : incursiune în laboratorul de creație al Poetului, prin intermediul manuscriselor Mihai Eminescu, ediția facsimilată (proiect ce se va desfășura în perioada 15 ianuarie – 15 iunie 2019)
Invitați : poetul Octavian Doclin și criticul literar Ada D. Cruceanu ; Participă elevi ai Colegiului Național ,,Diaconovici Tietz” Reșița
Miercuri, 16 ianuarie 2019, ora 14.00, Colegiul Național „Diaconovici – Tietz“ Reşiţa:
Poetul național Mihai Eminescu: Creația sa poetică în română și germană. O manifestare interactivă cu participarea elevilor care studiază limba germană ca limbă maternă. Coordonatoare: prof. Sonia Maria Chwoika și prof. Aniela Ogășan de la Colegiul Național „Diaconovici – Tietz”“ Reșița.
Prezentarea expoziției filatelice „Mihai Eminescu“, cu exponate din colecția Doina și Gustav Hlinka.
Joi, 17 ianuarie 2019, ora 17.00, Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ Reşiţa:
Prezentarea cărții-album „Monumentele Mihai Eminescu” de Gheorghe Jurma, Erwin Josef Ţigla, Reșița, Editura „Banatul Montan”, 2018, volum apărut sub egida Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița și a Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și dedicat Centenarului României Mari (1918 – 2018).
Recital susținut de Corala ,,Lira” a Centrului Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin
Parteneri: Centrul Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, Colegiul Național „Diaconovici – Tietz“ Reșița, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița.
„Pe parcursul lunii ianuarie, cei interesați să afle mai multe despre opera eminesciană sunt invitați in secțiile biblotecii, să viziteze expozițiile de carte ce conțin materiale din și despre opera poetului nostru național”, a transmis pentru Radio Reşiţa managerul Bibliotecii Judeţene ,Paul Iorgovici” Caraș -Severin, Clara Maria Constantin.
Așa cum am mai afirmat-o, Mihai Eminescu este unul din puţinii Apostoli ai Lui Dumnezeu care se roagă pentru noi în limba română!
Epilog: „Ca să-ţi dai seama de nivelul culturii generale a unei naţii, trebuie să vezi ce idoli are”. (Mihai Eminescu)
Anca Bica Bălălău