Cărășenii nu cumpără locuințe pe credit
Aproximativ 63.000 de români au încercat să se împrumute de la bancă pentru a-și cumpăra o locuință în primele nouă luni din 2018, cu aproape 13% mai puțini decât în perioada similară a anului 2017,potrivit unei analize realizate de Profit.ro pe baza ultimelor date, extrase din Baza Imobiliară de Garanții a Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR). Cei mai mulți provin din București, Ilfov și Cluj, iar cei mai puțini din Caraș-Severin, Covasna și Harghita.
Articol editat de Valentina Adam, 3 ianuarie 2019, 11:27
Evoluția descendentă a tranzacâiilor imobiliare a fost consemnată pentru a patra lună consecutiv și de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), care urmărește contractele de vânzare-cumpărare cu toate tipurile de proprietăți. Începând cu luna august 2018, românii s-au oprit brusc din cumpărături și s-a consemnat o scădere de 30% a tranzacțiilor imobiliare, comparativ cu aceeași lună din 2017. Scăderea a continuat în septembrie cu un procent de 26,4%, iar în octombrie volumul tranzacțiilor s-a mai diminuat cu 14% față de anul anterior. În luna noiembrie, volumul vânzărilor s-a redus cu încă 21%.
Chiar dacă volumul rapoartelor întocmite de evaluatorii imobiliari pentru obținerea de credite ipotecare în primele nouă luni din 2018 este cu aproape 13% mai mic, comparativ cu primele trei trimestre din 2017, valoarea cumulată a locuințelor cuprinse în rapoartele ANEVAR în acest an depășește 5 miliarde de euro. Asta înseamnă că s-au evaluat mai puține locuințe, însă valoarea acestora a fost mai mare față de 2017.
Evoluția descendentă a volumului de rapoarte se constată în aproape toate județele țării. Cei mai mulți români care au trecut pragul băncilor în primele nouă luni din 2018 provin din București, unde s-au realizat 15.848 de evaluări pentru credite ipotecare. Abia jumătate din acest volum s-a înregistrat în Ilfov, care ocupă locul doi în clasamentul întocmit de Profit.ro. Aproape 5.500 de clujeni au fost interesați să își cumpere o locuință cu credite ipotecar până în septembrie.
De cealaltă parte, românii din Caraș-Severin, Covasna, Harghita, Mehedinți și Teleorman sunt la coada clasamentului în privința intențiilor de împrumuţ cu sub 600 de rapoarte întocmite la nivelul fiecărui județ.
Numărul de rapoarte de evaluare întocmite nu trebuie confundat cu numărul de credite acordate, deoarece o parte din persoanele care aplică pentru credit sunt respinse de bănci.
foto paginadebanci.ro