Reșița „Oraș Martir” – amprenta regimului comunist încă își spune cuvântul
În sala Palatului Administrativ al municipiului Reșița a avut loc primul simpozion organizat de Centrul Regional de Comunicare și Cercetare al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. Cu ocazia acestui eveniment au fostmarcați 29 de ani de la Revoluție.
Articol editat de Radio Resita, 19 decembrie 2018, 11:07 / actualizat: 19 decembrie 2018, 12:38
Lucrarile Simpozionului au inceput cu un moment de reculegere in memoria celui care a fost liderul de necontestat al Revolutiei din Resita, Nicolae Dumitru Vladulescu.
La acest eveniment au participat din partea I.R.R.D directorul general Gelu Voican Voiculescu, directorul general adjunct Constantin Corneanu și cercetătorul istoric Dr. Cristian Chirică. Din partea Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptatorilor au fost prezenți ministrul Laurențiu Florian Coca și consilierul ministrului Petrică Balint. Consiliului Judetean Caraș-Severin a fost reprezentat de vicepreședintele Flavius Nedelcea. Reprezentantul Prefecturii Caras-Severin Cătălin Hogea, a fost de asemenea prezent.
Reșița Revoluționară, Reșița „Oraș Martir” a aniversat pe lângă cei 100 deani ai României, cei 29 de ani ai Revolutiei Din Decembrie 1989, evenimentulcare a schimbat cu 180 de grade istoria României.
Resita afost al treilea oraș liber de comunism,dupa Timisoara si Lugoj si al doilea oraș din tara in care s-a citit in searazilei de 21 Decembrie 1989 – „Proclamația de la Reșița”.
„Din acest punct de vedere, municipiul de pe Bârzava are opoziție deosebită. A fost o succesiune de evenimente care au scos în relief curajul și spiritual de sacrificiu al locuitorilor acestui Centru Industrial puternic”, a declarant Gelu Voican Voiculescu, directorul general al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.
“Să nu uitam că România are doar 29 de ani, este tânără. Amprenta regimului comunist încă își spune cuvântul. Sunt optimist și sper ca în următorii 10 ani să dispară orice urmă a acestei dictaturi”, a precizat Traian-Gogu Sorca, directorul Centrului Regional Reșița de Cercetare si Comunicare al I.R.R.D. 1989.
Răzvan Todor