Cum au fost găsiți pinguinii care au rămas ascunși 3.000 de ani ?
Oamenii de știință au descoperit o populație de 1,5 milioane de pinguini Adélie care trăiau liniștiți undeva în Insulele Danger din Antarctica, despre care nu se știa nimic până acum.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 14 decembrie 2018, 14:40
Pinguinii au trăit ascunși vreme de 2.800 de ani, conform unui studiu prezentat la o ședință American Geophysical Union. Cum a fost posibilă descoperirea tocmai acum? Un grup de cercetători au analizat, vreme de 10 luni, imagini prin satelit cu Antarctica. „Credeam că știm unde se alfă toate coloniile de pinguini Adélie”, a explicat ecologistul Heather Lynch, de la Stony Brook University.
Când un om de știință de la NASA a dezvoltat un algoritm de detecție automată a posibilelor semne de viață, totul s-a schimbat însă. Acesta a analizat pixelii imaginilor prin satelit și a descoperit ceva ce cercetătorii nu observaseră până atunci – excremenete de pinguin pe Insulele Danger. „Noi, cred eu, le-am ratat pentru că nu ne așteptam să le găsim acolo”, a zis Lynch.
În acea zonă „atât de mică încât nici nu apare pe majoritate hărților cu Antarctica”, trăiesc mai mulți pinguini Adélie decât în tot restul Antarcticii. Pe continentul principal, populațiile de pinguini Adélie sunt însă într-o continuă scădere, din cauza schimbării climatice, care afectează Antarctica mai rapid decât orice alt loc, după cum a subliniat Lynch.
Cercetătorii au descoperit că populațiile de pinguini Adélie au atins maximul cândva în anii 1990 și că, de atunci, s-au aflat în scădere. Nivelul scăderii nu este catastrofal, dar ajunge undeva la 10-20%.
Echipa de cercetători condusă de profesorul asistent de oceanografie Michael Polito, de la Louisiana State University, a descoperit – cu ajutorul datărilor cu radiocarbon – că pinguinii de pe micuța insulă se află acolo de mult timp, de cel puțin 2.800 de ani.
„[…] acum că am descoperit această zonă fierbinte de pinguini Adélie în Insulele Danger, vrem să putem să o protejăm, iar asta implică încercarea de a înțelege de ce populațiile s-au schimbat”, a spus Lynch.
Sursa: descopera.ro