Poliţiştii vă sfătuiesc să nu daţi credit escrocilor
După ce ani de zile înşelăciunile prin metoda ‘Accidentul’ au făcut numeroase victime, inclusiv din judeţul nostru, escrocii au găsit noi metode de a păcăli oamenii.
Articol editat de Valentina Adam, 12 decembrie 2018, 10:51
Mai exact în alte judeţe au fost înregistrate apeluri telefonice cu metoda ‘Accidentul’ care sunt însă mult mai elaborate. Astfel victima este sunată de un ‘medic’ sau un ‘avocat’ care solicită o sumă de bani pentru a ‘interveni’ la un caz în care este implicată o rudă apropiată victimei, de regulă fiu/fiică.
Ulterior acestui apel telefonic, după câteva minute, victima este contactată telefonic de un ‘poliţist’ (de fapt tot un membru al grupului de escroci) care încearcă să o convingă de faptul că poliţia urmăreşte îndeaproape o grupare infracţională, că sunt pe cale să îi prindă în flagrant în timpul săvârşirii unor infracţiuni de înşelăciune şi recomandă să înmâneze suma de bani cerută, urmând ca, imediat, escrocii să fie arestaţi.
În fapt după ce suma de bani este înmânată unei persoane nu se întâmplă nimic, totul a fost o nouă variantă de a stoarce bani de la persoane care cad pradă emoţiilor la aflarea unor veşti rele.
Pentru a nu cădea victime escrocilor poliţiştii vă recomandă:
* manifestaţi prudenţă şi deveniţi suspicioşi atunci când sunteţi abordaţi de persoane necunoscute care invocă diverse pretexte pentru a vă determina să le înmânaţi diverse sume de bani;
* nu daţi dovadă de credulitate atunci când persoane necunoscute vă solicită sume de bani, în numele unui membru al familiei (soţ, fiu, fiică etc.) pentru rezolvarea unei probleme grave ce nu suportă amânare;
* fiţi suspicioşi atunci când vă sunt prezentate scenarii fictive însă aparent, dramatice şi nu cedaţi argumentelor afective folosite de escroci;
* evitaţi să luaţi decizii în stări emoţionale particulare sau foarte puternice: veţi greşi negreşit!
* când sunteţi anunţaţi despre un accident în care este implicată o rudă apropiată, nu ezitaţi, sunaţi-vă întâi rudele, nu daţi crezare unor persoane necunoscute!
Ideal ar fi să nu aveţi nici un fel de comunicare cu escrocii: cu cât staţi mai mult de vorbă cu ei, cu atât creşte riscul de a fi înşelaţi! Întotdeauna puteţi apela numărul de urgenţă 112 şi semnala tentativele de înşelăciune!