Răsturnare de situație în dosarul „fabricii” de diplome de asistenți medicali de la Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din Călan și Caransebeș!
Răsturnare de situație în dosarul „fabricii” de diplome de asistenți medicali de la Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din Călan și Caransebeș. Curtea de Apel Timișoara i-a achitat pe inculpații în cauză, după ce în prima instanță, la Tribunalul Caraș-Severin, au fost condamnați la pedepse de închisoare cu suspendare sau cu executare.
Articol editat de Daiana Rosca, 10 decembrie 2018, 21:55 / actualizat: 11 decembrie 2018, 11:32
Așadar, managerul instituției de învățământ, Eleonora Gavrilesc (foto sus), care în prima instanță a fost condamnată la trei ani și opt luni de închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu, a fost achitată. Judecătorii au luat o decizie identică în cazul fostului jurist al Inspectoratului Județean Școlar Caraș-Severin, Ioan Pălean, condamnat, inițial, la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu al funcţionarului care a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Elena Nela Monda și Elena Roman, alte două inculpate din dosar, au fost sancționate de instanța de apel doar cu avertisment. La Tribunalul Caraș Severin ele primiseră câte un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual. Hotărârea Curții de Apel Timișoara este definitivă.
Potrivit celor de la www.impactpress.ro, „prin aceasta decizie a judecătoarelor Laura Bogdan și Anca Nacu, Curtea de Apel Timișoara demonstrează că nu mai face parte din «campul tactic» al Serviciului Roman de Informații (SRI), în condițiile în care acest dosar a fost construit pe nu mai puțin de șase note secrete ale ofițerilor SRI Caraș-Severin. De altfel, la termenul din luna octombrie, instanța de apel a și solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin să-i comunice ce instituție a statului a furnizat informațiile care au stat la baza sesizării din oficiu a procurorului de caz”.
„O decizie curajoasă, indubitabil, care demonstrează că SRI pierde teren la instanțele de judecată. Acest dosar are la bază șase note secrete ale ofițerilor de informații și o autosesizare a procurorului. De asemenea, au fost emise și mandate de interceptare pe siguranță națională, violându-se drepturile fundamentale prevăzute de articolul 8 din Convenția Drepturilor Omului privind dreptul la viață privată”, a declarat Florin Kovacs, avocatul Eleonorei Gavrilesc, pentru www.impactpress.ro.
Conform sursei citate, în acest dosar anchetatorii susțineau că managerul școlii, Eleonora Gavrilesc, ar fi făcut demersuri pentru promovarea, în mod fraudulos, a unei eleve care nu a frecventat cursurile Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” Caransebeș, unitate de unde a fost exmatriculată. Eleva a fost transferată, ulterior, în mod ilegal, la filiala școlii din Călan, în luna iunie 2015. Procurorul a mai susținut că Eleonora Gavrilesc le-a determinat pe cadrele didactice de la unitatea de învățământ din Călan să săvârșească fapte de natură penală, precum abuzul în serviciu și fals intelectual, constând în consemnarea fictivă a notelor, pe întreg anul școlar 2014-2015, în catalogul anului III, specializarea „asistent medical generalist”, obținându-se un folos injust de către această persoană, reprezentat de obținerea diplomei de certificare a competențelor profesionale.
Din 1993, anul inființării, numai la Călan, cursurile Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila“ au fost absolvite de 2.417 de asistenți medicali de diferite specializări, care-și desfășoară activitatea în spitalele din vestul țării.
Sursă: www.impactpress.ro