[FOTO] Mai săraci cu un Artist: Anton Tauf!
„A plecat un mare actor, o emblemă a Teatrului National Cluj, unul din fondatorii şcolii de teatru clujene… Se stinge o generaţie de la care am avut multe de învăţat! Odihneşte-te în pace Anton Tauf… ” a scris dascălul și actorul clujean Miklós Bács pe pagina sa de socializare la aflarea tristei vești.
Suntem mai săraci cu un Artist ce a lăsat în urma sa un CV impresionabil, urme pe scena teatrului românesc prin a căror pulbere generații de tineri au pășit cu emoție.
Articol editat de Radio Resita, 20 noiembrie 2018, 18:30
Suntem mai săraci cu un Artist ce a lăsat în urma sa un CV impresionabil, urme pe scena teatrului românesc prin a căror pulbere generații de tineri au pășit cu emoție.
Anton Tauf s-a născut pe 18 aprilie 1946, în Baia-Mare și este absolventul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“, Bucureşti, promoţia 1968, clasa prof. Beate Fredanov şi Octavian Cotescu.
Întâlnirea cu marele regizor Vlad Mugur imediat după absolvirea facultății și în al cărui Hamlet testamentar a făcut un formidabil Polonius, s-a finalizat cu aducerea sa la Cluj în inima Transilvaniei, ca angajat al Teatrului Naţional Cluj-Napoca din anul 1968 , iar în perioada 1992-1993 a fost director al acestei instituții.
A jucat în regia unor mari regizori, György Harag, Aureliu Manea, Mircea Marin, Alexa Visarion, Alexandru Tatos, Alexandru Dabija, Mona Chirilă sau Anca Bradu. lăsând în urma sa roluri excepționale în mari spectacole.
Cea mai îndelungată și plină de succes colaborare a fost cu regizorul Mihai Măniuțiu, sub direcția căruia au luat naștere roluri memorabile: Macbeth din „Macbeth” de Shakespeare, Segismundo din „Viața e vis” de Calderón de la Barca, El din „Cerul înstelat deasupra noastră” de Ecaterina Oproiu, Chirică din „Omul cu mârțoaga’ de George Ciprian, Petruchio din „Îmblânzirea scorpiei” de Shakespeare, Domnul Jourdain din „Burghezul gentilom” de Molière, Profesorul din „Lecția” de Eugène Ionesco, Popa din „Tulburarea apelor” de Lucian Blaga.
Între anii 1995 și 2002 a ocupat funcția de director al Teatrului Dramatic Baia Mare, după care a revenit la Teatrul Național Cluj-Napoca, în calitate de actor și regizor.
În anul 2013 i-a fost decernat Premiul pentru Cel Mai Bun Actor pentru rolul titular din spectacolul BARRYMORE de William Luce, regia Tudor Lucanu, la cea de-a XIX-a ediție a Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea.
Anul acesta, aflat în mare suferință nu a putut să ridice premiul personal la ceremonia din 7 mai, de la Alba Iulia, când Anton Tauf a fost recompensat cu Premiul UNITER pentru întreaga carieră.
Cineva spunea că actorii nu mor niciodată, poate că ei doar pleacă să se odihnească puțin… din păcate pentru noi de astăzi mai săraci cu un artist: Anton Tauf!
Odihnește-te în pace, Maestre!
Condoleanțe celor îndoliați.
Anca Bica Bălălău