Radio România lansează UNDEva în 28, primul sitcom românesc despre naşterea teatrului radiofonic
Articol editat de Alin Datcu, 26 octombrie 2018, 13:34
Dubla aniversare pe care Radio România o sărbătoreşte în anul 2018 ne-a stimulat să imaginăm o abordare relaxată dar documentată a contextului istoric al înfiinţării Radioului public şi a apariţiei unui nucleu de artişti dedicaţi producţiei de teatru radiofonic la doar un an de la înfiinţarea instituţiei, sincron cu Radiourile europene. UNDEva în 28 este o producţie a Teatrului Naţional Radiofonic împreună cu Radio România Actualităţi, o comedie adresată tuturor ascultătorilor Radio România, difuzată ca teatru în serial cu o frecvenţă de două episoade pe săptămână. Primul episod va fi difuzat joi, 1 noiembrie, de la ora 12:15 iar următoarele zece episoade se vor transmite în fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 12:15, pe frecvenţele Radio România Actualităţi.
Pe parcursul a 11 episoade scenariul parcurge cu elanul empiric al epocii etapele experimentării şi descoperirii teatrului radiofonic şi a mijloacelor specifice de expresie artistică. Scenariul Ilincăi Stihi pleacă de la realităţi documentate, semnalate nu doar prin referinţe la date şi fapte verificabile în istorie, ci şi prin denumirea unora din personaje cu numele lor reale (Dragomir Hurmuzescu, primul director al Radioului, actorul George Calboreanu etc.).
Miza serialului UNDEva în 28 îmbină divertismentul, caracteristic comediei, cu restituirea faptelor ce ţin deja de istoria scrisă a României centenare, în care Radioul ca instituţie publică de informare şi educare joacă un rol cultural incontestabil datorită accesului său larg la populaţia României. Distribuţia serialului face apel la cei mai cunoscuţi actori ai scenei româneşti, vedete ale teatrului şi cinematografului românesc din diferite generaţii, îndrăgiţi de marele public: Maia Morgenstern, Medeea Marinescu, Răzvan Vasilescu, Gheorghe Visu, Cristi Iacob, Mirela Zeţa, Şerban Pavlu, Mihai Constantin, Andi Vasluianu şi mulţi, mulţi alţii. Serialul a fost înregistrat în afara studiourilor Teatrului Naţional Radiofonic, în spaţii cu o acustică apropiată de situaţia istorică reală pe care o descriu scenele. Refacem auditiv spaţiul Teatrului Naţional, al biroului primului director al Radio România sau sunetul străzilor bucureştene interbelice. Realizatorii mulţumesc Muzeului Theodor Pallady din cadrul MNAR, Liceului Şincai, Jandarmeriei Române şi doamnei Mihaela Păun pentru sprijinul acordat în realizarea înregistrărilor de teren.
Pe pagina de facebook a serialului şi în evenimentul facebook urmăriţi imagini şi interviuri filmate la înregistrările din lunile august-septembrie 2018.