Caransebeşul se adaptează nevoilor şi implementează învăţământul dual
Implementat cu succes în Reşiţa, învăţământul dual prinde contur şi în Caransebeş.
Articol editat de Valentina Adam, 18 septembrie 2018, 11:40 / actualizat: 18 septembrie 2018, 16:14
După întâlnirea de săptămâna trecută cu directorii liceelor tehnologice din municipiu, primarul Felix Borcean i-a invitat luni, 17 septembrie 2018, la discuţii şi pe agenţii economici.
Pentru o mai bună înţelegere a ceea ce înseamnă acest sistem de învăţământ, la întâlnire au participat şi Luciana Bona, director adjunct al Colegiului Tehnic Reşiţa, unde funcţionează deja clase de învăţământ dual dar şi Dalina Râncu, inspector de specialitate în cadrul ISJ Caraş-Severin.
În cadrul întâlnirii s-au punctat etapele pe care ar trebui să le urmeze fiecare dintre cele trei părţi implicate în acest proiect: primărie, şcoală şi agenţii economici.
Până la următoarea întâlnire care va avea loc în data de 15 octombrie 2018, agenţii economici vor completa formulare care vor cuprinde calificarea de care au nevoie. Acestea vor fi depuse la primăria Caransebeş, apoi vor fi centralizate şi distribuite şcolilor din municipiu, astfel încât directorii instituţiilor de învăţământ să poată analiza calificarea pe meserii pe care să o introducă în curricula şcolară.
Pentru a veni în sprijinul partenerilor de dialog în domeniul învăţământului profesional şi tehnic, dar şi al elevilor sau părinţilor interesaţi de învăţământul dual, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) aduce câteva completări acestei forme de şcolarizare. Mai exact, agenţii economici au posibilitatea să se implice direct în componentele formării forţei de muncă de care au nevoie, iar un alt element de noutate este faptul că învăţământul dual se desfăşoară pe baza unui contract de muncă, încheiat între agentul economic şi elev. Forma şi conținutul acestui contract de muncă urmează să fie definite în perioada următoare.
Până atunci însă, conform legii, tot agenţii economici pot plăti elevilor care vor face practică, suma lunară de 200 de lei, însă pentru atragerea şi motivarea acestora pot acorda tichete de masă sau fonduri suplimentare în funcţie de munca prestată. La rândul ei, primăria Caransebeş va susţine financiar cazarea elevilor care nu locuiesc în municipiu dar şi acordarea a trei mese pe zi.
Valentina Adam
foto Primaria Caransebes